Muke sa štencima


NEDOUMICE VLASNIKA SA NOVOPRIDOŠLIM MALIM PSOM ČIJE PRISUSTVO U POTPUNOSTI REMETI ŽIVOT ONOGA KO JE ZADUŽEN ZA NJEGOVE POTREBE


Novo štene je velika radost za sve ukućane. Njegovo prisustvo u potpunosti menja svakodnevnu učmalost i sasvim remeti život onoga ko je zadužen za njegove potrebe. Međutim, strah da se ne pogreši i želja da se sve uradi kako treba, često novog vlasnika dovodi u nedoumicu. Iz želje da sve napravi savršeno, odmah otrči do prvog pet-šopa i tamo nakupuje stvari koje dobrim delom nikad neće bi potrebne, a dobije i priču koja će ga veoma zbuniti. Da bi bio siguran da je sve dobro čuo, konsultovaće i internet koji će ga dotući.


Šta je bitno za početak?


Štene je živo biće, ali nije izašlo iz fensi prodavnice nego iz štenare, eventualno iz kutije u sobi gde se keruša okotila, jer odgajivači nemaju drugo do stana koji dele sa svojim ljubimcima. Zato štene ne očekuje ništa više od onog što je imalo do trenutka odvajanja. Ne verujem da su prethodni vlasnici razmišljali o posebnom komoditetu svakog šteneta posebno, jer trebalo je te neumorne „buve“ nahraniti, očistiti iza njih i sve vreme paziti da ne naprave neku štetu (ako su u kući).


Stvarne potrebe


Dakle, stiglo je uplašeno, zbunjeno i ne zna šta ga čeka. Dobiće ogromnu količinu ljubavi i provodiće mnogo vremena na nečijim rukama, bar u prvo vreme. Najčešće mu se dozvoljava sve i svašta, jer je tako slatko i malo. Ali, šta njemu stvarno treba?
Za početak, štenetu treba obezbediti mesto gde će spavati. To ne treba da bude krevet najmlađeg člana porodice, kao ni bilo čiji. Najbolje je da se nađe u nekom uglu, lepo ušuškan, zaštićen od hladnoće, vlage i velike buke. Pritom, ne treba ga svaki čas podizati, uzimati i čačkati, jer i ono mora da se odmori i navikne na kakav-takav kućni red.


Štene do četiri meseca starosti (neki pre, a neki ne) nauči da svoje fiziološke potrebe obavlja na mestu gde ste odredili. Ali, to mesto mora da bude određeno prvog dana. Da biste sprečili potop i ono drugo, posle svakog obroka i odmah nakon buđenja treba ga odneti na to mesto i blagim glasom bodriti da obavi svoje potrebe. Ne očekujte da to prvog dana pokaže rezultate, ali kad je pas u pitanju, videćete da upornost i nepokolebljivost uvek daju rezultate.


Sledeće što treba da bude zakon svim ukućanima, a onda i psu je - ishrana. Štene nije rođeno sa idejom da treba da jede suvu hranu, ma koliko da je dobra. Činjenica je da u nju proizvođači mogu da nabacaju sve što je neophodno organizmu i u potpunosti zadovolje njegove potrebe u rastu i razvoju. Međutim, na osnovu dosadašnjeg iskustva, bez obzira na kvalitet gotove hrane, još ništa ne može da zameni domaću hranu i uživanje psa u njoj. Veoma često se dešava da se vlasnici čude zato što štene radije jede meso i druge svinjske đakonije nego gotovu hranu.

Kuvana hrana


Uvreženo je mišljenje da je gotova hrana savršenstvo i ponašanje psa nije normalno ako jede nešto drugo. Svojevremeno je, to treba znati, hrana za pse pravljena kako bi se vlasnicima olakšalo da ne moraju non-stop da spremaju. Međutim, kada se pokazalo da je to unosan biznis, svi otpaci koji nisu mogli da se upotrebe u ljudskoj ishrani pakovani su kao vrhunska hrana za pse. O dobiti da i ne pričamo, kao i o tome da su naftu i farmaceutsku industriju ozbiljno uzdrmali proizvođači hrane za pse i mačke.
Ali, da se držimo naše teme. Možda je pomalo dosadno, ali kad vidite psa kako se oblizuje dok čeka kuvani obrok, sigurno je da vam neće biti teško da ga spremite. A da bi obrok bio ukusan, morate da se potrudite. Slobodno ubacite neku iznutricu koju možete nabaviti u obližnjoj mesari. Kada to kažem, mislim na prave iznutrice - srce, slezina, bubrezi, crna džigerica, beli bubrezi, želudac, nebitno od koje vrste životinje - svinjske, juneće, pileće. Uz sitno iseckane iznutrice obavezno ide hleb, kačamak, pirinač, a i poneko povrće poput šargarepe i svega ostalog što možete da skuvate.
Osim toga, u poneki obrok ubacite i mlečne proizvode poput jogurta ili kiselog mleka. Kad ne znate kako da se otkačite od dosade na četiri noge, možete mu dati poneku kosku da se zanima sat-dva. Iako se ustalilo mišljenje da su kosti opasne za štene, činjenica je da one i te kako prijaju mladom psu koga nerviraju sopstveni zubi koji treba da se promene sa 4 do 5 meseci. Osim toga, kosti mu masiraju desni i čiste zube, mada za to već postoje zamene u svakom pet-šopu. Nemojte mu davati cevaste pileće kosti, a ostale su prihvatljive.


Kada su obroci u pitanju, vlasnici se sve češće žale kako njihovi psi slabije jedu. Obično je razlog u tome što štene ima hranu non-stop ispred sebe. Posle izvesnog vremena, ono po pravilu izgubi apetit i počinje da bira do besvesti. Suština je da u početku ima četiri obroka dnevno, koji traju 10 do 15 minuta. Posle toga se hrana sklanja i nema poslastica i dodataka do sledećeg obroka. Sve što date u međuvremenu, pokvariće sledeći obrok i bićete zbunjeni zašto neće da jede. To se posebno odnosi na prosjačenje hrane ispod stola kad se ruča. Ukoliko napravite grešku i date mu nešto krišom, sasvim je normalno da će pas očekivati da to ponovite. Najvažnije je da se svi ukućani pridržavaju ovog pravila. U stvari, za sva pravila koja donesete u vezi sa psom moraju da se pridržavaju svi. Samo na taj način ćete imati zdravog psa koji zna gde mu je mesto i koji će zbog toga biti zadovoljan.


Isto vaspitanje


Neophodno je da svi ukućani postupaju na isti način sa štenetom. S druge strane, treba znati da vaspitanje psa počinje od prvog dana po dolasku u kuću. Ako smatrate da je pas mali, grešite i to će vam se pre ili kasnije obiti o glavu. Osim toga, šta je drugo vaspitavanje nego navikavanje na mesto gde će spavati, zatim obavljati fiziološke potrebe ili gde će, kad i kako da jede? Onda ostaje još nešto što se obično bespotrebno ostavlja za kasnije.


Da biste psa navikli na ogrlicu i povodnik, možete već posle nekoliko dana da ga podvrgnete tome, ali veoma pažljivo. Za početak, dovoljno je da mu oko vrata stavite tanku platnenu traku koja ga neće opteretiti, a idealno će imitirati budući okovratnik. Ako se u početku bude opirao, ne obraćajte pažnju i za dan-dva svaki otpor će nestati. To važi i za ostale stvari. Ako ne reagujete dramatično na bilo šta u njegovom okruženju, i pas će lakše prihvatiti ono što je novo ili neobično. Zato kad mu stavite traku oko vrata, i prođe izvesno vreme, a strasti se smire, stavite mu širu i malo težu traku kako bi prelaz na ogrlicu bio bukvalno neprimetan. Isto važi i za povodnik. Umesto da ga odjednom šokirate kada ga prvi put izvedete, uradite sledeće. Kada se navikne na ogrlicu ili imitaciju, na nju dodajte parče kanapa do metra dužine i neka ga vuče po sobi. Ukoliko hoće da ga žvaće, zabranite mu, ali ga ne kažnjavajte kako ne bi stekao ružnu sliku o povodniku. S vremena na vreme uzmite povodnik u ruku i pođite metar-dva dok on slobodno ide za vama. Ako odbija, prekinite pa naknadno ponovite. Na taj način izlazak napolje će biti manje traumatično iskustvo.


Bez mnogo pompe i straha videćete da čuvanje šteneta i nije tako veliki problem i da nije neophodno trošiti velike količine novca kako bi ono bilo srećno. U suštini trebate mu vi, hrana i šetnja. Sve ostalo je šminka.


Dr vet. med. Miloš Stanojević/zov.rs