Nokija aša 210

Predstavljen WhatsApp telefon, vladar društvenih mreža!


Nokija je do sada u "aša" (Asha) liniji imala Fejsbuk telefon, sa unapređenim opcijama pristupu toj društvenoj mreži, a red je došao i na "WhatsApp". Aša 210, koja je "dual SIM" telefon i omogućava korišćenje dve SIM kartice istovremeno, ima ugrađenu "WhatsApp" aplikaciju, kojoj se može pristupiti skoro iz bilo kojeg menija. Takođe, neke od opcija su ugrađene u druge aplikacije, a tu su i pop up obaveštenja o novim čet prukama i druge "WhatsApp" opcije.

Naravno, tu su i Fejsbuk, Tviter i aplikacije za "GMejl", "Yahoo" i druge mejl klijente. Iako Aša 210 nije smartfon za taj model postoji Nokijina prodavnica aplikacija, u kojoj se još nalaze Viber i druge populane aplikacije sa pametnih telefona.

Nokija aša 210 ima QWERTY tastaturu za lako kucanje poruka i dolazi u pet boja, koje vidite na slici. Podržava EDGE prenos podataka, ali i Vaj-Faj konekciju. Ima Bluetooth v2.1 sa SLAM funkcijom, koja omogućava brzu razmenu fotografija i muzike na druge aša i SLAM telefone.

Displej rezolucije 320 x 240 piksela ima dijagonalu od 2.4 inča i 169 ppi gustinu piksela. Omogućava kontrolu osvetljenja, što do sada nije bio slučaj sa jeftinim telefonima, ali ći zbog LCD matrice na otvorenom dobro izbledeti.

Telefon ima klasične portove, micro USB i audio 3.5 mm, bateriju kapaciteta 1.200 mAh za do 40 sati slušanja muzike i do 12 sati razgovora, kameru rezolucije dva megapiksela sa unapređenim opcijama za lakše deljenje fotki i editor fotografija.

Interna memorija telefona je do 100 MB, uz microSD proširenje do 32 GB (i samo 32 MB RAM memorije).

Aša 210 je teška oko 100 grama i prilično bucmasta: 111 x 60 x 11.8 mm. Cena će joj, bez poreza i taksi biti oko 70 dolara. Na tržištu se očekuje do jula ove godine.