Najveće zablude o mobilnim telefonima


VERUJEMO U NjIH
Pogledajte koje su i oslobodite ih se, ukoliko i vi verujete u njih!



Ostavljanje telefona na punjaču će ubiti bateriju
Za razliku od laptop računara, zbog njihovih specifičnih baterija, ovo nema veze s istinom u svetu mobilnih telefona. Moderni i obični i pametni telefoni imaju napredne litijum-jonske i litijum-polikarbonatske baterije koje su napravljene tako da prestanu da se pune kad im se kapacitet energije obnovi. Dakle, ako preko noći ostavljate telefon na punjaču – ne brinite. Ipak, iz ekoloških i razloga vezanih za smanjenje potrošnje električne energije trebalo bi da telefonskidate s punjača kada se baterija napuni.

Formiranje baterije telefona/tableta je neophodno
Apsolutno netačno! Današnji mobilni uređaji s punjivim baterijama ne moraju se puniti upravo iz gorepomenutog razloga – baterije su „pametne“ i nemaju efekat pamćenja.

Kamera je bolja, ako ima više megapiksela
Nema nimalo istine u ovoj tvrdnji. Kvalitet kamere zavisi od toga koji senzor je upotrebljen, njegove veličine i pratećih dodataka. Što je senzor veći, veći je i megapiksel i hvata više svetlosti, što u daleko većoj meri određuje kvalitet fotografije, umesto broja megapiksela. Poznata je metafora o kofi i kiši. Kamera je kao hvatanje kapi kiše s kofom – što je veća kofa to je veća šansa da ćete uloviti više kapi. U ovom slučaju kišne kapi su svetlost, a kofa je senzor kamere. Broj megapiksela dovodi se u vezu s veličinom fotografije, ne sa kvalitetom.

Viša rezolucija displeja je bolja
Rezolucija je samo jedna od karakteristika od koje zavisi kvalitet prikaza na ekranu, ali nikako nije presudna. Prema nekim istraživanjima ljudsko oko nema mogućnost rezlikovanja rezolucije više od 300 piksela po inču, iako današnji top smartfoni imaju ppi do 550. Rezolucija jeste važna, jer praktično formira sliku na displeju, ali pored rezolucije veliku ulogu imaju i osvetljenje displeja, njegov kontrast i uglovi gledanja, kao i vrsta upotrebljene matrice. Svi zajedno formiraju sliku, pa rezolucija sama po sebi ne znači ništa, ukoliko je pomenute osobine ne prate.

Izvor: Mondo