7 saveta za uspešno održavanje poljoprivredne mehanizacije

Setva ozimih useva odavno je završena i njive su prekrivene snegom, zato vam preporučujemo da se posvetite održavanju vaših mašina. Traktori i ostala mehanizacija koristili su se često tokom jeseni i pretrpeli su velika opterećenja.



Sada je poželjno da im posvetite malo pažnje kako biste na vreme sprečili kvarove koji vas mogu zadesiti u proleće. Tako ćete uštedeti dragoceno vreme. Pročitajte na šta bi sve trebalo da obratite pažnju kada je reč o proveri i održavanju vaše mehanizacije.

1. Paljenje
Ako niste već promenili svećice, razvodne kablove i kondezatore, vreme je da sada pogledate u kakvom se stanju oni nalaze. Bilo da koristite nove ili polovne delove, podesite paljenje na odgovarajuće vrednosti. Proverite da li je izolacija na instalacionim kablovima ispucala da biste mogli da je zamenite na vreme.

2. Sistem za dovod goriva
Najbitnije je da podesite karburator na odgovarajuće vrednosti. Filter za gorivo, pumpu, i sve što ima veze sa preradom izduvnih gasova treba servisirati. Obavezno pregledajte i filtere za vodu.

Kod dizel motora obratite pažnju na pumpu za ubrizgavanje goriva. Ovo je posao koji najverovatnije nećete moći sami da uradite. Da ne biste napravili neku grešku i tako stvorili dodatne troškove, najbolje je da posao odmah poverite stručnim licima.

Kod ovakvih motora proverite i filtere za gorivo, jer je čisto gorivo jedan od preduslova za dobro funkcionisanje pumpe za ubrizgavanje.

3. Prečišćavanje vazduha
Bilo da koristite benzin ili naftu, za dobro paljenje i sagorevanje potrebno je dosta vazduha. Dovod vazduha treba da bude čist da bi vitalni delovi motora pravilno funkcionisali. Noviji traktori koriste suve filtere, dok stariji modeli upotrebljavaju ulje za filtriranje vazduha.

Kod nekih tipova filtera koji ne koriste ulje, može da se zameni materijal koji filtrira, ali uz strogo pridržavanje uputstva. Instrukcije koje se nalaze u uputstvu mogu biti korisne, jer ukoliko ih pažljivo pratite, možete produžiti životni vek vaših mašina.

Kod filtera koji koriste ulje, da biste pročistili vazduh, uklonite staro ulje. Posudu isperite kerozinom ili odgovarajućim razređivačem i očistite talog sa dna. Koristite isto ulje kao iz motora, ali nikako nemojte koristiti staro ulje. Postarajte se da ne napunite previše posudu sa uljem da ne bi ušlo u karburator.

4. Hidraulika
Ulje u hidrauličnom sistemu trebalo bi promeniti jednom ili dva puta godišnje. Odgovarajuću tečnost trebalo bi sipati pre startovanja motora kako biste izbegli ozbiljne kvarove na hidrauličnoj pumpi.

5. Sistem za hlađenje
Da biste se rešili viška toplote koju proizvodi vaš motor, postarajte se da vazduh može nesmetano da dođe do motora. Ovo ćete postići pranjem rešetke, a za to možete da koristite kompresor, ručnu pumpu ili vodu.

Proverite hladnjak da biste bili sigurni da voda nigde ne curi. Takođe, proverite da li neki od kaiševa nije previše labav.

6. Elektrika
Vodite računa da vaš akumulator ima dovoljno tečnosti. Da ne bi došlo do korozije određenih delova, možete koristiti rastvor sode bikarbone, ali vodite računa da ova tečnost ne dospe u akumulator.

Proverite u kakvom je stanju držač akumulatora, jer zbog neravnog terena šrafovi mogu lako da popuste. Obratite pažnju i na konektore za svetla koji isto tako mogu da korodiraju.

7. Gume i kočnice
Proverite točkove i postarajte se da kočnice budu ispravne. Proverite i gume. Ako ima nekih pukotina ili posekotina, pobrinite se da to sanirate na vreme.


.agromedia.