Ćurčija kožuhZa stavljenje jagnjeceg krzna potrebno je: kuhinjska so (nejodirana, posto jod steti kozi), sredstvo za pranje (u nedostatku moze da posluzi i obican deterdzent za pranje sudja),sredstvo za odmascivanje, mravlja kiselina, sumporna kiselina, bazni hrom sulfat (umesto njega mogu da se koriste razna druga sredstva na bazi aluminijuma, kao i sinteticka sredstva za stavljenje (sintani), kao i neka biljna sredstva, poput sisarke hrasta luznjaka, kore vrbe, kestena, ruja itd), neko ulje za mascenje krzna (postoji mali milion takvih ulja, moze riblje na primer), natrijum-formiat i kalcinirana soda. Ove hemikalije se podrazumevaju za krzno ukoliko se to krzno koristi kao dekorativno, npr kao tepih. Za odevno krzno su potrebne jos neke hemikalije, i jos malo truda.
Naravno, postoje i mehanicke operacije koje prate ceo proces, kao sto su skidanje mesine (uklanjanje viska mesa sa koze, kao i lojnih zlezdi i svih necistoca uopste sa mesne strane), zatim mehanicko pranje vune (moze i rucno, ali je jako zahtevno, fizicki mislim), i posle susenja posle samog stavljenja mehanicko razvlacenje koze i uklanjanje eventualno zaostale mesine sa mesne strane koze.

Ćurčija se bavi izradom odevnih predmeta od kože. Naziv dolazi od reči „ćurak“, kožni prsluk od jagnjeće kože sa ošišanim krznom na unutrašnjoj strani. U južnim delovima Srbije ćurak se zove gunj, a ponegde i kožuh, kožuv. Za raliku od krznara, koji se bavi skupocenim krznima, praveći elegantne bunde, ćurčija pravi prsluke uglavnom od ovčije ili jagnjeće kože.
Ipak, pravi majstori ćurčije umeju da naprave ćurke ukrašene malim komadima kože druge boje i oblika, da se „poigraju“ i naprave mala umetnička dela.
Čest je slučaj da ćurčija radi sa kožom koja nije do kraja obrađena kako treba. Tada se oseća karakterističan, ne baš prijatan, miris. Godine su potrebne da taj miris iščili.
Ćurčije rade kod kuće, a svoje proizvode najčešće prodaju na pijacama, vašarima...
U narodu postoji izraz „...okrenuo ćurak naopako...“ , kada se neko naljuti, promeni narav... Ponegde postoji i prezime Ćurčić.