Uputstvo


Odvrtači (pravi pojam za "šrafciger") su neophodan alat. Objasnićeu vam što morate da znate o odvrtačima.


1


Šrafovi se daju zategnuti ili otpustiti samo upotrebom odvrtača odgovarajuće veličine, a da se ne ošteti alat, predmet obrade, sam šraf ili ruke majstora koji obavlja posao. Neodgovarajuće oštrice lako ispadaju iz proreza šrafa i ostavljaju ružne ogrebotine.

2


Drške odvrtača trebaju da budu čvrsto slepljene ili stopljene sa telom odvrtača, moraju dobro ležati u ruci i omogućiti optimalan prenos snage.

3


Odvojivi nastavci glave odvrtača čine odvrtač višestranim. Odvrtači sa nastavcima imaju normiranu magnetizaciju.


4


Za dotezanje i otpuštanje šrafa sa šestougaonom glavom nužni su odgovarajući ključevi. Najbolje ih kupite kao set sa osam ključeva.


Uvrtanje šrafa pomoću akumulatorskog odvrtača sa nastavcima štedi snagu, brzo je i precizno. Podešavanjem obrtnog momenta omogćava se uvrtanje šrafa
u skladu sa materijalom koje ne oštećuje površinu. Osim toga je moguće regulisati broj obrtaja pomoću prekidača ili kola za podešavanje. Da biste uvrtali šrafove
akumulatorskim odvrtačem potrebne su vam odgovarajuće odvrtačke oštrice, kraće zvani bitovi, koji se daju zameniti lako i bez alata pomoću brzostežuće glave ili nosača bitova.