Tiffannie mačka (Tiffannie cat)




Postoji od: 80-ih god. 20. veka
Postojbina: Velika Britanija
Poreklo: nastala je ukrštanjem burmanskih mačaka sa abesinskim uzorkom
Drugi nazivi: nema (ne treba je mešati sa tiffany, američki naziv za chantilly)
Boje
Jednobojne i sepija boje: crna, čokoladna, crvena, plava, ljubičasta, krem, karamel i kajsijasta
Kornjačaste: crna, čokoladna, plava, ljubičasta i karamel kornjačasta
Osenčane boje: cisto kao za jednobojne i sepija
Prugaste (jednobojne, sepija, svi uzorci): smeđa, čokoladna, crvena, krem, karamel, kajsijasta, plava, plava kornjačasta, ljubičasta i karamel kornjačasta
Dužina dlake: duga, sa grivom oko vrata
Tip krzna: veoma fino
Veličina: 3.5 - 6.5 kilograma
Atraktivne - i atraktivno nazvane - tiffannie mačke neobične su zbog kombinacije duge, svilenkaste dlake i osenčanih nijansi boja burmanske mačke. Iako se katkad meša sa imenjakinjom iz SAD-a - tiffany ( poznata kao chantilly) - tiffannie mačka nema nikakve veze sa tom pasminom. Zapravo, tiffannie je dugodlaka burmanska mačka i jedina je azijska dugodlaka mačka. Kad se okoti, ima boju blede kafe sa mlekom (cafe au lait), a suptilne crne oznake i duga dlaka razvijaju se postepeno, te boja uopšteno ostaje svetlija nego kod burmanske mačke iste dobi. Poput svih mačića, tiffannie se okoti sa plavim očima, ali one menjaju boju u sivu, a potom, kod odraslih mačaka, u zlatnu.
Poreklo tiffannie mačke može se slediti do slučajnog parenja u Londonu, 1981. godine, između činčila dugodlake/persijske i ljubičaste burmanske mačke, koje su pripadale baronici Mirandi von Kirchberg. Prva su generacija bile kratkodlake, osenčane burmilla mačke, ali su naredne generacije na kraju razotkrile postojanje recesivnog gena za dugu dlaku i sepiju. Iako je pasmina razvijena uz pomoć uzgajivača burmanskih mačaka, dve su pasmine različite. Dok je njihova dlaka poluduga, veoma fina i svilenkasta, što se i očekuje od potomaka persijske/dugodlake mačke, telo je zadržalo građu burmanske mačke: srednje veličine, mišićavo sa zaobljenim grudima i ravnim leđima. Glava je kratka i klinastog oblika, sa istaknutim nosom u profilu, a uši srednje veličine nastavljaju se na crte lica. Oči nisu ni bademaste ni okrugle, i postavljene su neznatno ukoso. Noge su srednje dužine, a šape zaobljene, dok je rep dugačak i raskošne dlake.
Kada je reč o temperamentu, tiffannie ima kombinovane karakteristike pasmina svojih predaka, a i tu je preuzela najbolje od njih - živahnija je od prosečne dugodlake/persijske mačke, a ipak ne tako neobuzdana poput prosečne burmanske mačke! Standardi pasmine za tiffannie mačku zaista stavljaju naglasak na dobar temperament. To, u kombinaciji sa manjim potrebama nege, obzirom da je reč o dugodlakoj mački, nesumnjivo će biti razlog za sve veću popularnost dražesne i očaravajuće tiffannie mačke širom sveta.