Higijena bez kupanja


Istina je da velika većina mačaka mrzi da dospe u vodu. Ali, ima i onih koje vole vodu. To su, pre svega, među divljim mačkama, tigrovi i jaguari, koji se redovno brčkaju u jezerima i rekama. Što se tiče domaćih rasa, kao što su bengalske i turske van mačke, i one vole da plivaju, a turske van mačke poznate su i po tome što su imale običaj da skaču u vodu i plivaju u susret brodovima koji dolaze.
Mnoge domaće mačke fascinirane su vodom. Može se dogoditi da nisu oduševljene time da budu potopljene u nju, ali sa uživanjem posmatraju kako se voda talasa. Često se igraju vodom koja kaplje iz slavine, a nije retkost ni da žele da budu prisutne dok se vlasnik kupa u kadi ili tušira. Moguće je čak naučiti mačku da pije vodu sa specijalne fontane za mačke.

Zašto mačke ipak mrze vodu?


Tri razloga protiv
Mnogi stručnjaci za ponašanje mačaka izneli su razne teorije pokušavajući da objasne zašto domaće mačke ne vole vodu, ali nijedna od tih teorija nije pouzdana. Izgleda da ne postoje nikakvi medicinski razlozi zbog kojih bi mačka mrzela da se pokvasi, a većina teorija o tome zašto ispoljavaju odbojnost prema vodi svodi se na tri glavna razloga:

Domaća mačka nije navikla na vodu
Odbojnost domaćih mačaka prema vodi javila se još kod njihovih predaka. Divlje mačke iz afričkih pustinja imaju retke prilike da dođu u dodir s vodom. Kad se ta konstatacija kombinuje sa činjenicom da veliki broj domaćih mačaka ne izlazi iz kuće i samim tim živi zaštićeno od vremenskih prilika i neprilika, objašnjenje može biti da domaće mačke jednostavno nisu navikle na to da se kvase.

Domaće mačke nemaju potrebu da se pokvase
Mačke su veoma spretne u održavanju higijene bez kupanja u kadi. Provode mnogo vremena u lizanju dlake. Osim toga, nalaze dovoljno plena na kopnu, tako da nemaju potrebe da ulaze u vodu da bi se domogle hrane. Jedino što piju vodu, ali to ne dovodi do toga da pokvase dlaku.

Mačkama je neprijatno da budu mokre.
Mačke su opsednute time da na poseban način održavaju čistoću dlake i prisustvo vode remeti im obavljanje tog posla. Kad je mačija dlaka natopljena vodom, biće potrebno više vremena da se osuši, jer se sastoji i različitih slojeva. Moguće je da je mački neprijatno da joj dlaka bude mokra.
Mnoge mačke ne treba da se kupaju, jer lizanjem odlično neguju dlaku. Međutim, postoje ipak neke okolnosti zbog kojih morate da ih kupate. Može se dogoditi da postoje zdravstveni razlozi koji nalažu da se mačka kupa. Osim toga, u slučaju da mačka zbog nečega nije u stanju da sama održava higijenu dlake, morate je kupati. Kupanje je neophodno i ako se mačka uprljala nekom materijom koja je otrovna i može da joj škodi. Ako vodite svoju mačku na izložbe, kupanje i posebna nega dlake su neophodni za što bolji uspeh na takmičenju.

Olakšati kupanje

Da biste lakše kupali mačku, primenite sledeće:

* Navikavajte je na kupanje dok je još mače.
* Naučite je na to da kada ili posuda u kojoj je kupate nisu opasne i neprijateljske. U blizini mesta na kome ćete je kupati zabavljajte je igračkama i poslasticama koje voli tako da se oseti prijatno i opušteno pre nego što počnete da je kupate. Naviknite mačku da je trljate vlažnim peškirom jer će joj to pomoći da prihvati situaciju da joj je dlaka mokra. Često je trljanje vlažnim peškirom dovoljno i mačku ne morate staviti u vodu.
* Na ivicu kade ili posude u kojoj kupate mačku stavite nešto u šta može da zarije kandže kako bi održavala ravnotežu. Dobro će poslužiti i običan peškir.
* Učinite vreme kupanja što prijatnijim na taj način što ćete posle toga nagraditi mačku tako što ćete je maziti, dati joj razne đakonije i igrati se sa njom.
* Koristite poseban šampon za mačke koji ćete nabaviti u radnji za životinje i kupajte je polazeći od repa prema glavi.
* Okupajte macu što brže. Da biste to postigli, pripremite blagovremeno sve što je potrebno za kupanje.
Kupanje mačke biće lakše ako imate pomoć nekog od ukućana. Ukoliko postoji opasnost da vas mačka prilikom kupanja ogrebe ili ujede, navucite na ruke rukavice (dobro mogu da posluže i one baštenske).

Vera Ilijin
/zov.ra