Infekcije gornjih disajnih puteva kod macaka


Gornji disajni putevi kod mačaka - nos, grlo i sinusi - veoma su podložni infekcijama koje izazivaju virusi i bakterije. Kad su u pitanju virusi, daleko su najrasprostranjeniji mačiji kalcivirus i mačiji herpesvirus.
Zaraza tim virusima pojavljuje se pre svega kod mačaka koje žive u grupama, na slobodi, u prihvatilištima, odgajivačnicama i domaćinstvima gde ima više jedinki, ili kod onih koje deo vremena provode van kuće, pa na taj način dolaze u dodir sa drugim mačkama.

Prenošenje
Virusi se prenose sa mačke na mačku kijanjem, kašljanjem, lizanjem krzna ili uzimanjem hrane i vode iz istih činija. Kad se mačka zarazi, može da postane doživotni nosilac virusa. Kod mačaka se ispoljavaju i infekcije gornjih disajnih puteva, izazvane bakterijama. Njih pre svega srećemo tamo gde mačke žive u zajednici.
Simptomi infekcije gornjih disajnih puteva su: kijanje, navala krvi, kašalj, bistra ili obojena izlučevina iz nosa, balavljenje, povišena temperatura i groznica, smanjen apetit, smanjeno uzimanje vode, ubrzano disanje, čirevi u nosu i ustima, češanje očiju, disanje na otvorena usta, depresivno stanje.
Starost i opšte fizičko stanje mačke igraju značajnu ulogu u tome koliko je podložna infekciji gornjih disajnih puteva. Veterinari su utvrdili da i stres ima značajnu ulogu u izbijanju infekcije gornjih disajnih puteva.Lečenje
Zbog specifične građe lica, neke rase, naročito persijske mačke i ostale sa zatupastom njuškom (piggy look) posebno su sklone bolestima gornjih disajnih puteva. Ukoliko posumnjate da vaša mačka ima probleme sa infekcijom gornjih disajnih puteva, neophodno je da se što pre obratite veterinaru. Nemojte mačku lečiti sami, jer je moguće da je zarazna, pa je potrebna izolacija i dodatna veterinarska nega. Ukoliko se ne leče, infekcije gornjih disajnih puteva kod mačke mogu da prerastu u upalu pluća, ili da dovedu do pojave nekih drugih, veoma teških komplikacija, kao što su slepilo ili hronično otežano disanje.
Da biste sprečili da mačka dobije infekciju gornjih disajnih puteva potrebno je da svedete na najmanju meru mogućnost da dolazi u dodir sa drugim mačkama koje mogu biti zaražene. Ako imate u kući dve mačke ili više njih, a kod neke postoji infekcija gornjih disajnih puteva, treba je odmah izolovati.
Svedite stres na najmanju moguću meru i redovno vakcinišite mačku, poštujući preporuke veterinara. Vakcine protiv infekcije gornjih disajnih puteva najčešće neće u potpunosti sprečiti da mačka oboli, ali će bolest biti znatno blaža. Ukoliko u kući imate dve mačke ili više njih, obezbedite svakoj posebne činijice za hranu i vodu, kao i posebnu posudu sa posipom.