Sedam veličanstvenih mačakа


Nabavka mačeta uvek izaziva opšte oduševljenje ukućana, ali pre toga morate biti sigurni da rasa koju ste odabrali odgovara vašoj porodici i vašem načinu života. Novi član domaćinstva živeće s vama do kraja svog veka, pa je važno da dobro razmotrite sve mogućnosti pre nego što donesete konačnu odluku.
Jedno od osnovnih pitanja je koliko vam je velik stan i da li je prostor kojim raspolažete dovoljan za jednu aktivnu mačku. Važno je, takođe, da li imate puno radno vreme, ili ćete biti uz mačku i tokom dana. Napravite spisak svega što smatrate značajnim, uz napomenu da li više volite veću ili manju rasu, živahniju ili mirniju, pitomiju ili nezavisniju. Veličina i oblik odrasle jedinke su dobra polazna tačka, ali je podjednako važno uzeti u obzir i dužinu dlake.
Dva najvažnija faktora za izbor mačke su njena narav i dužina dlake. Ako imate porodicu, morate biti sigurni da rasa koju ste odabrali podnosi kontakt s malom decom i da joj ne smeta buka.
Svim rasama je potrebno timarenje, ali neke zahtevaju veću negu od ostalih. Ako smatrate da nemate dovoljno vremena i strpljenja za timarenje dugodlake mačke, odmah izostavite one sa izrazito dugom dlakom, kao što su persijske, ali i one sa dlakom umerenije dužine. Dugodlake i poludugodlake mačke treba redovno timariti, ali ima i nekih kratkodlakih rasa koje zahtevaju veću negu nego što biste očekivali. Ako ste vi ili neki član vaše porodice osetljivi na mačiju dlaku, onda se morate opredeliti za kratkodlaku rasu, čak i za onu koja je gotovo bez dlake.

Ruska plava

Poznata po svojoj inteligenciji i pitomoj naravi, ruska plava mačka je siguran izbor za svakoga, posebno za one koji imaju porodicu. Između ostalog, pogodna je i zbog toga što nega njene dlake ne zahteva mnogo vremena i strpljenja. To je graciozna mačka, uvek raspoložena za igru i pogodna za život u stanu, ali i u nekom poslovnom okruženju. Dobro se slaže sa decom i drugim životinjama i retko se događa da nekoga ogrebe, ali nije toliko sklona maženju kao druge rase. Ako se, ipak, nađe u takvoj situaciji, radije će da se izmakne, nego da pokaže kandže. Ruska plava mačka je obično plava, ali može da bude i bele ili crne boje. Voli da se igra i da bude aktivna, pa ako veći deo dana provodi sama, dobro je da dovedete još jednu mačku koja će joj praviti društvo. Njeno kratko, gusto i baršunasto krzno ima srebrnast sjaj i treba ga redovno četkati i češljati, kako bi se odstranila mrtva dlaka tokom sezone linjanja, ali ruska plava mačka ipak spada u rase koje zahtevaju minimalno timarenje. Ova mačka je pogodna za osobe sa posebnim potrebama i voli da boravi u kući.

Britanska kratkodlaka
Mada zahteva brižljiviju negu dlake nego ruska plava, britanska kratkodlaka mačka spada u idealne kućne ljubimce. To je inteligentna mačka, veoma privržena vlasniku, koja uživa u igranju, čak i u uzrastu kad je davno prevazišla stadijum mačeta. U stanju je da dugo bude u dobroj fizičkoj formi i ubraja se u dugovečne rase. Lako se prilagođava svakom kućnom okruženju i sasvim je zadovoljna ako živi u stanu, pod uslovom da joj obezbedite dovoljno rekvizita i povoda za zabavu. Ako joj poklonite mnogo ljubavi i pažnje, to će vam stostruko vratiti i uživaće u vašem društvu, iako je po prirodi prilično nezavisna. Dobro se slaže sa decom i retko se dogodi da frkće ili ogrebe. Često po nekoliko časova sedi u drugom kraju sobe, kao da duboko razmišlja.
Ova mačka sa širokim licem, krupnim očima i baršunastom dlakom nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Kod ove rase su zastupljene sve boje, prilagođene svačijem ukusu. Inače, britanka voli da skače i da se vere, ali nije baš mnogo spretna, pa je bolje da skupocene predmete držite van njenog domašaja. Pomalo redovnog timarenja je uglavnom sve što joj je potrebno kad je reč o nezi dlake. Ipak, pošto se mnogo linja dok menja gustu zimsku dlaku, biće joj potrebno brižljivije timarenje u proleće. Delovi prekriveni belim krznom, naročito na nogama, uprljaće se ako ih ne perete redovno. To je mačka koja voli igru i druženje, ali su joj potrebni i periodi samoće.

Kartuzijska mačka
Čuvena po lepoti, kartuzijska mačka je veoma inteligentna i ima razvijenu moć opažanja. Poznato je da može da nauči kako da odvrne dugme na radio-aparatu i da sama otvori vrata. U stanju je da se snađe u svakoj situaciji. To je društvena mačka koja rado dočekuje svakog gosta, dobro se slaže s decom i drugim životinjama i uvek je spremna za igru, čak i u zrelom dobu. Sasvim dobro podnosi putovanje kolima i rado prihvata da je vodite na povodniku. To je snažna mačka poreklom iz Francuske, prepoznatljiva po lepom krznu vunaste teksture, zastupljenom samo u plavoj boji. Blage naravi i dobroćudna, ova mačka je poznata po svojoj privrženosti. Obično se vezuje za jednog člana porodice, ali joj veoma godi kad oseti da je sa svih strana okružena ljubavlju. Njenom vunastom krznu prija redovno češljanje i četkanje, ali nemojte preterivati s četkanjem, jer to može da ošteti dlaku.

Sibirska mačka
Ako tražite rasu koja će dugo živeti uz vas i uživati da vam sedi u krilu dok je timarite, onda je sibirska mačka idealan izbor. Odana i u svakom trenutku spremna da pokaže koliko vam je privržena, ova mačka će vas uvek dočekati na vratima kad se vratite kući i iskoristiće bilo koji povod da se poigra s vama. Uprkos umiljatoj i blagoj naravi, to je snažno građena mačka koja voli da se svuda vere i skače. Lepo se slaže sa drugim poludugodlakim mačkama i nema ništa protiv da je povedete sa sobom na put. Mada ima gusto krzno, njena dlaka se retko kad zamrsi i laka je za održavanje. Svakodnevo timarenje je potrebno samo zimi, kad počne da se linja.

Turska angora
Ako želite neku rasu koja se kod nas ređe može sresti, opredelite se za tursku angoru. To je izuzetno inteligentna mačka i odan kućni ljubimac koji često izdvoji jednog od ukućana kao svog stalnog saputnika. Ova mačka je prilično “pričljiva” i oglašava se blagim, prijatnim mjaukanjem, a dostupna je u svim bojama i šarama. Posebno su atraktivne one sa očima različite boje, jednim plavim i jednim boje ćilibara. To je energična mačka koja voli da se vere na visoka mesta u kući, kao što su dovratak ili police s knjigama. Lepo se slaže s decom i drugim životinjama, pa zato predstavlja dobar izbor za jednu aktivnu porodicu. Ova rasa je relativno laka za održavanje, a njena glatka dlaka srednje dužine, bez podlake, prijatna je i svilenkasta na dodir. Popularna bela turska angora zahteva posebno brižljivu negu, kako bi se sa dlake i šapa odstranio svaki trag prljavštine.

Egzotik mačka
Veoma je popularna i rasa poznata pod nazivom egzotik. Ova umiljata i mirna mačka je idealan saputnik za svakoga, naročito za starije ljude i penzionere, kao i osobe sa posebnim potrebama. Može da se prilagodi svakom ambijentu i podjednako se dobro oseća u prostranoj kući sa vrtom, kao i u malom stanu. Mnoge mačke ove rase vole da putuju sa svojim vlasnicima i dobro se snalaze u uslovima na godišnjem odmoru. Egzotik je veoma prijatna i pitoma mačka, blage naravi. Mačići su dostupni u svim bojama persijanera, a ove dve rase često se rađaju u istom leglu. Kao kratkodlaka verzija persijanera, egzotik ima sve poželjne osobine persijskih mačaka, uz manje brige o nezi dlake. To ipak ne isključuje određenu negu, jer je dlaka egzotika, mada kratka, ipak duža i gušća od dlake britanske kratkodlake mačke. Preporučuje se četkanje i češljanje svakih nekoliko dana, s posebnom pažnjom posvećenom održavanju čistoće belih površina na telu i nogama.

Persijska činčila
Želite li neku posebno atraktivnu mačku, nećete pogrešiti ako izaberete persijsku činčilu. To je mirna mačka, prijatnog glasa i nežnog izgleda, ali je istovremeno izuzetno snažna i dobro se drži do duboke starosti. Mada je prijateljski raspoložena prema ljudima i uživa u najmanjem znaku naklonosti, zna često da bude prilično nezavisna. Neke radije vole društvo drugih činčila, nego drugih varijeteta persijanera. Ove mačke se podjednako dobro osećaju u kući i stanu, a neke od njih veći deo dana radije provode unutra. Duga, bela dlaka činčile zahteva veoma brižljivu negu, pa morate biti spremni da joj posvetite dosta vremena. Svakodnevno timarenje neophodno je da bi dlaka bila čista i da se ne bi zamrsila. Može vam predstavljati problem i dlaka koja opadne tokom linjanja, naročito u periodu kad mačka odbacije zimsko krzno, pa ako mnogo držite do izgleda svog stana, bolje je da se opredelite za neku drugu rasu.

Izvor; ZOV