Namirnice koje macke ne smeju da jedu


Ukoliko ste mislili da je vaša maca izbirljiva, ona ipak samo želi da sačuva svoje zdravlje. Pogledajte koje su to namirnice koje ne smete davati svom ljubimcu, iznenadićete se i možda čak im spasiti život.


Opasna hrana koja može izazvati ozbiljna oboljenja pa čak i smrt kod vaše mezimice nalaze se svuda oko nje, zato povedite računa.

Veterinar nutricionista dr Seli Perea, sa klinike P&G Pet Ker iz Ohaja napravila je spisak od namirnica koje čak i u minimalnoj količini mogu biti opasne za vašu macu.


1.Sirova riba
Mada ih u crtanim filmovima maltene uvek viđamo kako jedu sirovu ribu, u pitanju je zabluda i to opasna. Suši je bezbedna, čak i preporučljiva hrana za ljude, ali u digestivnom traktu mačke izaziva velike probleme. "Termički neobrađeno meso ribe u mačkinom organizmu smanjuje nivo tiamina koji može da izazove neurološke probleme, pa čak da dovede do konvulzija (grčeva), što je jako opasno za njih" navela je dr Perea.

2.Crni luk
Mačke su čak dva puta osetljivije na crni luk od pasa. Čak i minimalne količine ovog povrća, bilo da je on kuvan, sirov ili u prahu, oštetiće crvena krvna zrnca i dovesti do anemije kod mačke.


3.Jaja
Njihovom organizmu potrebni su proteini, ali ne moraju da budu baš iz jaja. Sirova jaja u sebi mogu sadržati salmonelu i mnoge druge parazite koji mogu izazvati upalu pankreasa. Sa kuvanim jajima je druga priča. Ona su čak i preporučljiva, ali u malim količinama i povremeno.

4.Kosti
Još jedna zabluda koja može dovesti vašu mazu u opasnost je to da im treba davati koščice. Pored gušenja do kog vrlo lako može doći, oštri parčići kostiju mogu izazvati perforacije creva ili blokirati čitav digestivni trakt. Pored ovih, mogu izazvati i stomatološke probleme.

5.Kofein
Nije tako retko da mace vole da popiju“ malo kafe, čaja ili soka. Ipak, kofein koji se nalazi u ovim pićima može izazvati aritmiju i ubrzani rad srca. Kofein će takođe izazvati uznemirenost i hiperaktivnost, tako da ne dozvoljavajte svojoj maci da zabija njušku u vašu šoljicu ili čašu.

6.Mleko
Za svaki živi organizam koji pripada vrsti sisara mleko je neophodna materija, ali samo i isključivo u prvom periodu života. Naime, mačićima je majčino mleko neophodno u prva četiri meseca života nakon čega, prema tvrdnjama dr Perea, njihov organizam gubi enzime za razgradnju ove tečnosti. Tada, nekadašnji izvor života, postaje bespotreban, pa čak i otrovan za njih. Kravlje mleko lako može izazvati problem u digestivnom traktu vaše mačke, a posledica je često dijareja koja je izuzetno opasna za njih.