Norveške šumske mačke



Sudeći po tome što ih često spominju u norveškim narodnim predanjima, norveške šumske mačke zaista potiču iz ove zemlje.

Poznate i kao kućni ljubimci u nekadašnjim vikinškim naseobinama, ove mačke su veoma društvene životinje, a prepoznatljive su po dugačkim nogama, bogatom okovratniku i kićankama na ušima.

Veća od prosečnih mačaka, ova rasa preživela je tokom vekova zahvaljujući prirodnoj selekciji i snazi da se odupre surovoj norveškoj klimi.


Izvrsni lovci
Sa debelim krznom, otpornim na vodu, kao izvrsnom zaštitom protiv hladnoće, ove mačke mogle su slobodno da lutaju norveškim šumama i poljima i nije im nimalo smetalo da budu u vodi i love ribu u potocima i jezerima. Kad su zabačeni delovi Norveške malo pomalo postali naseljeni, rasa umalo da bude istrebljena. Sprovedeni su posebni uzgojni programi i norveška šumska mačka s vremenom je postala jedna od najomiljenijih, ne samo u Norveškoj, nego i u mnogim drugim zemljama.

Poznate kao izvrsni lovci, ove mačke mogu visoko da skaču, da preskaču ograde i da se veru po drveću, odakle silaze sa glavom nadole. Vole društvo i često prilaze ljudima kako bi privukle pažnju.
Norveške šumske mačke su po prirodi veoma nežne i umiljate i na svakoga deluju smirujuće. Isto tako, neverovatno su sposobne da osete vaše raspoloženje. Ako ste imali loš dan i potrebno vam je malo nežnosti, skočiće pored vas na sofu, spremne da pruže utehu, a ako se vratite puni energije, biće presrećne da se poigraju s vama.

U stanju su da se veoma dobro sporazumevaju s vlasnicima, oglašavajući se specifičnim trilerima, ali i predenjem iz dubine grla, kad hoće da stave do znanja koliko im je drago što vas vide, da su gladne ili da im je potrebno malo nežnosti.

Savršen izbor za kućnog ljubimca ako imate decu, ovo su prijateljski raspoložene i strpljive mačke, a kad im je svega dosta, onda se jednostavno povuku. Nepovoljna strana njihove društvene prirode je što su u stanju da pođu za sasvim nepoznatom osobom, a pošto se veoma loše snalaze na ulici, često ne mogu da nađu put do kuće, pa im obavezno treba staviti mikročip.

Tipične osobine
Ove mačke veoma su inteligentne i brzo pamte sve čemu želite da ih naučite. Ako ne želite da skaču na sofu ili krevet, morate biti jasni i odlučni u onome što hoćete. Odlučno "ne" obično će biti sasvim dovoljno, ali bolje je da sa učenjem počnete što ranije. Ako počnete kako treba, mačka će brzo naučiti, ali i svi članovi porodice moraju biti dosledni u primeni istih metoda. Mada imaju plovne kožice na šapama, pa mogu da plivaju, ne vole da ih naglo bacite u vodu. Ipak, u kadi punoj pene sa mehurićima mogu satima da se zabavljaju. Poželjno je, za svaki slučaj, da poklopac na WC šolji držite spušten i ne dozvolite im ulazak u kupatilo ako je kada puna vode.

Ove mačke vole da piju tekuću vodu, pa nije loše da im nabavite jednu malu fontanu, jer ih to veoma zabavlja. Takođe vole da se igraju sa vodom iz creva, dok zalivate baštu, ili da vam se pridruže dok ste pod tušem.

Norveške šumske mačke vole da budu na visini i zato je dobro da na zidove obesite police, ili im nabavite stalke za veranje i oštrenje noktiju.

Mada su norveške šumske mačke veoma otporna rasa, bez posebnih zdravstvenih problema, poželjno je da prime sve potrebne vakcine. Pošto su nekada živele u veoma surovim uslovima i boravile napolju na farmama, gde su ih koristili za lov na miševe i druge glodare, ove mačke su veoma otporne i mogu da dožive duboku starost.

Inače, sporo rastu i potrebno im je oko četiri godine da dostignu punu veličinu i da im izraste gusta, bogata dlaka koja predstavlja glavnu odliku njihove lepote.

Standard
Glava je u obliku jednakostraničnog trougla, sa dugačkim, pravim profioml, bez stopa koji je u liniji sa blago ispupčenim čelom.

Uši su velike, bez zaobljenih vrhova, visoko postavljene, sa širokom osnovom i kićankama na vrhovima, kao kod risa, i sa dugačkom dlakom koja raste sa unutrašnje strane.

Oči su krupne, ovalne, postavljene ukoso i veoma izražajne. Dozvoljene su sve boje očiju.

Telo je veliko, snažne građe, dugačko i mišićavo, sa čvrstim skeletom, dubokim grudima i jakim vratom. Noge su dugačke, a zadnje su duže od prednjih.

Šape su velike i zaobljene, sa pramenovima dlake između prstiju.

Rep je dugačak i raskošan i treba da dopire bar do lopatica, u najboljem slučaju do vrata.

Dlaka je poludugačka. Vunasta poddlaka prekrivena je glatkom vodootpornom pokrivnom dlakom. Ona se sastoji od grublje, sjajne dlake koja prekriva leđa, bokove i rep. U vreme kad je krzno najgušće, mačka ima bogat okovratnik i nogavice. Tokom leta dozvoljeno je kraće krzno..

Krzno
Briga o ovim mačkama je lakša nego što možete da zamislite. Njihovo krzno sastavljeno je od dva sloja, debele vunaste poddlake i dugačke vodootporne pokrivne dlake koja ga čini vazdušastim.

Veći deo godine, ove mačke su u stanju da se same timare, ali bi im četkanje krzna jednom nedeljno ipak bilo korisno. Malo više četkanja zahtevaju u proleće i jesen kad se linjaju. Nije na odmet ni par specijalnih rukavica kojima ćete pokupiti opalu dlaku s njihovog krzna i sa nameštaja.

Izvor ZOV