Maroniti Cleithracara




Ime:Cleithracara maronii

Drugo ime:Keyhole Cichlid

Familija:Cichlidae

Podfamilija:Cichlasomatinae

Klasa:South American

Velicina: Muzjaci mogu dostici do 15cm a zenke do 10cm

Ishrana" Obozavaju zivu hranu ali pokazuju interes i za suvu gotovu hranu

T: 22-25 C

dH:3-20

pH:6-8

Zivotni vek:5-10 godina.

Poteklo"Juzna Amerika,Rio Orinoko basen, i u rekama Gvajane

Oblik
"Visok u odnosu na duzinu tela,ovalnog je oblika
cichlid sa kratkim tijelom i čelo koji je zaobljeno. Stražnji dijelovi dorzalnoj i analnoj peraje su izvučene i duze spicaste. U odraslih mužjaka je to puno više izraženo.

Boje:

Tijelo ima išaran žućkasto , krema, ponekad ode prema smeđe boje. Povremeno tijelo je označeno laganim bočnim linijama. Zakrivljene, tamne fleke prolazi preko očiju pa sve do,dolje na uglu škrga.Isto tako imaju i posredini tela tana obelezja Otuda dolazi i naziv "Keyhol"Perke obicno imaju istu boju tela ali ponekad mogu biti zelenkaste.

Održavanje:

Ove ribice treba da se osjećaju sigurno u svom aq, te treba osigurati dovoljno mjesta za skrivanje u obliku špilja i skrivalista. Biljke također su korisne. Podloga treba biti sa sitnim šljunkom ili pijeskom, i te bi trebao ostaviti neka otvorena područja za plivanje. Nakon pocetka nisu teške za odrzavanje . One će prihvatiti sve vrste hrane, uključujući pahuljica, smrznuti i živi. Ne prijaju joj preterano jake struje.

Stanište:

Mala potocima u obalnoj zoni, koji imaju ciste vode i malo struje

Uzgajanje:

One su jedna laksa vrsta ciklide,uzgajani su i u zajednickim aq. Nekoliko jedinki treba da se stavi da bi se uparili Yzbace do 300 jaja koje poloze na na očišćen kamen. Jaja su zbrinut od strane oba roditelja, ventilirace jaja i cistiti od pokvarene ikre.Moze se desiti da prvi put pojedu svoja jaja ,ali ce se nakon nekoliko dana opet mrestiti Možete ukloniti jaja nakon što su položeni i ako se to nastavi i podići ih u poseban spremnik .. malci izlegu nakon 3-5 dan i slobodno-plivaju nekoliko dana kasnije.Pocnu se hraniti nakon prolivanja,"artemija" ili neka duga hrana moze i suva sitna.Roditelji mogu nastaviti da se brinu jos set meseci.