Afrodizijaci, ljubav i horoskop



Afrodizijaci uglavnom pojačavaju cirkulaciju krvi, relaksiraju i pojačavaju libido, greju organizam, izazivajući navalu topline, žmarce, brže lupanje srca, crvenilo i znojenje. Neki tvrde da hrana deluje, drugi da je sve u glavi, treći da je najjači afrodizijak, ipak, ljubav u neograničenim količinama. Najbolje je da sami isprobate ove ili osmislite svoje recepte i glasno kažete u čemu je trik!


Afrodizijaci su dobili ime po boginji lepote i ljubavi Afroditi. Bog Hronos je uz pomoć Gee kastrirao oca Urana kako bi se domogao vlasti. Njegove polne organe bacio je u Egejsko more. Uranovo seme razlilo se morem i stvorilo penu iz koje je nastala prelepa Afrodita. Izašla je iz mora u školjci u pratnji vrapca i goluba na Kipar, koji i danas zovu Afroditino ostrvo. Nesrećno udata za ružnog i hromog boga Hefesta, utehu je tražila u naručju mnoštva muškaraca. Uz lepotu i ljubavnu strast ona je posedovala i čarobni pojas. Pojas je imao moć da razbukta strasti, rasplamsa ljubav i zavede svakog ko joj se približi. Mnoge muškarce je dovela do ludila, a upravo to čarobno sredstvo nazvano je afrodizijakom.


Legende o čudesnoj hrani

Afrodizijačka svojstva hrane intrigiraju ljude još od davnina. Kad je Kleopatra išla u posetu Marku Antoniju, naredila je da se jedra njene galije natope mirisom jasmina. Med ima afrodizijačku tradiciju od petog veka pre naše ere. Prema svadbenim običajima u nekim kulturama, mladoženja ispija med, odatle i termin medeni mesec, jer su mladenci na bračnim putovanjima ispijali medovinu. Ostrige smatraju najpoznatijom hranom ljubavnika, a prvi su počeli da ih koriste stari Rimljani. Kazanova je voleo da prislanja školjku ženama na usne dok se smeju, da ih posmatra kako usisavaju jezgro, a onda pritiskao svoje usne na njihove. Tradicija čokolade nastaje kod Asteka i Maja, gde se čokolada smatrala nektarom bogova. Asteci su verovali da ona povećava polnu moć muškarca i opušta žene. Takođe su verovali da avokado ima snažno dejstvo, pa je seoskim ženama bilo zabranjeno da izlaze iz kuća u vreme berbe. U Evropi su sve do 18. veka primenjivani recepti rimskog lekara Galena, koji je tvrdio da hrana sa svojstvima afrodizijaka mora biti topla i vlažna i da uzrokuje nadutost. U njegovim receptima važnu ulogu su imali začini, posebno ljute papričice, šargarepa, špargla, anis i grašak.


Hrana koja će probuditi vaš libido

Ostrige i šampanjac su prvi na spisku afrodizijaka, ali ne brinite, hrana koja će razbuditi vaš uspavani libido su i sir, mleko, jaja, banane, breskve, lešnici ili orasi. Čokolada podiže hormon sreće, a namirnice bogate vitaminom B olakšaće postizanje orgazma. Najrasprostranjenija i najpoznatija je kombinacija meda i oraha jer su orasi jak oksidant koji telo oslobađa nagomilanih otrova, a med ubrzava metabolizam. Žitarice i junetina su bogati cinkom, a cink reguliše libido kod muškaraca. Spanać, bademi, kikiriki, semenke bundeve i suncokretovo ulje bogati su vitaminom E, koji utiče na funkcije polnih organa. Celer i šargarepa sadrže androsteron, muški polni hormon koji stimuliše polni nagon kod žena. Cimet, muskatni orah i vanila podstiču nervne centre u mozgu i održavaju budnost.
Biber, ljute papričice i crni luk ubrzavaju krvotok. Jagode, zrele kruške i grožđe sadrže visoku koncentraciju voćnog šećera koji budi metabolizam. Čokolada sadrži kofein i feniletilamin koji stimulišu mozak i povećavaju krvni pritisak. Vino opušta nerve i podstiče libido. Ananas i banana sadrže bromelain, supstancu za koju se misli da podiže polnu moć kod muškaraca. Smokve su bogate vitaminom B, koji je neophodan u stvaranju polnih hormona. Puter, masline i maslinovo ulje, punomasni sir i jaja sadrže aminokiselinu triptofan koja se u kombinaciji sa ugljenim hidratima pretvara u serotonin, hormon sreće.
Seksolozi se slažu, hrana je važna i donekle stimulativna, ali najjači afrodizijaci su ipak mašta i ljubav!



Horoskopski znaci i afrodizijaci

Ovan
Afrodizijak: đumbir
Bik
Afrodizijak: med
Blizanci
Afrodizijak: cimet i oraščići
Rak
Afrodizijak: ostrige
Lav
Afrodizijak: šafran
Devica
Afrodizijak: beli luk
Vaga
Afrodizijak: čokolada
Škorpija
Afrodizijak: pečurke
Strelac
Afrodizijak: biber
Jarac
Afrodizijak: vanila
Vodolija
Afrodizijak: avokado
Ribe
Afrodizijak: vino