Simptomi "ljubavne bolesti": Ovo su posledice burnih veza


Ako imate burnu, strastvenu vezu, vrlo je moguće da već bolujete od „ljubavne bolesti“. Najtipčniji simptomi su umor, glavobolja, povišen krvni pritisak i ubrzan, nepravilan rad srca.



Svaki par se svađa. Za jedne je to prirodan deo zajedničkog sazrevanja, a za druge nagoveštaj bolnog raskida. Bilo kako bilo, ljubavne svađe nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Žene se od njih oporavljaju danima, dok muškarci, obično, na svađu zaborave posle samo nekoliko sati, tvrde američki psiholozi.
Zato, ako imate burnu, strastvenu vezu, vrlo je moguće da već imate „ljubavnu bolest“. Najtipčniji simptomi su umor, glavobolja, povišen krvni pritisak i ubrzan, nepravilan rad srca.



Pritisak skače, srce lupa kao ludo

Objašnjene ove teorije krije se u činjenici da žensko telo fizički reaguje na stres. U istraživanju koje je sprovedeno na Univerzitetu Kalifornije, psiholog Mari Morel otkrila je da muškarci i žene drugačije reaguju na konfliktne situacije u bračnoj ili vanbračnoj vezi.
Dok krvni pritisak žene dramatično varira za vreme svađe i ostaje veoma visok satima kasnije, krvni pritisak muškarca se uopšte ne menja jer oni mogu da se potpuno isključe iz svađe. Doktor Džon Gudman sa Univerziteta u Vašingtonu, vodeći svetski stručnjak za bračne veze, potkrepljuje taj zaključak svojim istraživanjima. On je otkrio da žene u stresnim situacijama imaju brži puls od svojih partnera. Gotman je otišao korak dalje i otkrio da, ako se broj otkucaja srca u minuti drastično povećava tokom svađe, ta veza ima više izgleda da propadne. Dobra vest glasi da, ako žena uspe da se savlada, ostane spokojna i ne dozvoli da joj srce kuca kao ludo, to su veće šanse da će, bez obzira na to što je svađa bila žestoka, ostati sa svojim izabranikom.

Tužni ste i depresivni

Krvni pritisak i otkucaji srca nisu jedini pokazatelji. Dr Dženis Kajkolt-Glejzer, sa Medicinskog koledža u Ohaju, merila je hormone stresa dok su parovi razgovarali o svom odnosu. Dok se nivo hormona kod muškaraca nije menjao, ženski organizam je lučio kotrizol, hormon stresa, kad god bi se spomenuli problemi s partnerom.
Žene se, sudeći po svemu, osećaju loše i mnogo posle prestanka svađe. Danima su tužne i bezvoljne, a mnoge muči i depresija. Osim toga, kortizol usporava proces zalečenja i slabi imunološki sistem. Dugoročno gledano, visok nivo kortizola negativno utiče na srce, a mnogi ga smatraju jednim od glavnih uzročnika karcinoma materice.


Stalno ste prehlađeni

Svi ovi rezultati, do kojih su došli ugledni naučnici nezavisno jedni od drugih, pokazuju da, ako žena ima stresnu vezu, može da oseća različite zdravstvene smetnje. Među njima su umor, glavobolje i česte infekcije respiratornih organa. Naravno, ti simptomi mogu da se pojave i kada je stres izazvan drugim razlozima. Međutim, ako se podudaraju sa pogoršanjem odnosa s partnerom, žena bukvalno može da bude bolesna od ljubavi. Nevolja je u tome što se uzročno-posledična veza između burnog braka i lošeg zdravlja često potpuno prenebregava. Čak i kada su svesne da im zdravlje zbog toga trpi, sama pomisao na to da bi mogle da ostanu same sprečava žene da priznaju da im preti bračni brodolom.


Nemate samopouzdanja

Psiholozi ukazuju da stresni odnosi umanjuju samopouzdanje. Istraživači iz Medicinskog centra u Ohaju ustanovili su da su negativne ljubavne veze pogubne za samopoštovanje. Ova otkrića pokazuju da je fizičko zdravlje barometar za merenje snage jedne ljubavne veze. Potrebna je velika hrabrost da se jedna veza raskine. Međutim, ako žena osluškuje svoje telo, shvatiće da je u pravu. Napuštanje nesrećne ljubavi je izuzetno zdravo, zdravije od dobre ishrane, vitaminskih preparata ili odlaska u fitnes klub.



Simptomi „ljubavne bolesti“


Ako patite od tri ili više navedenih simptoma, znajte da ste bolesni od ljubavi:

- ubrzan srčani ritam
- česte glavobolje
- nečista koža, recimo ekcem ili bubuljice
- zadihanost i noćni košmari bez prethodnog fizičkog napora
- pojačano znojenje
- sporije zarastanje posekotina
- nesanica