Moderni muskarci vise vole pametne nego zgodne zene


Današnji muškarci sve više vrednuju žensku pamet, umesto njenog izgleda ili veština u kuvanju, pokazalo je najnovije istraživanje. Međutim, muškarci bi, s druge strane, trebalo da se više pozabave svojim izgledom, jer moderne žene sve više osvaja fizički izgled, dok manje gledaju u njihove novčanike.


Smanjenje jaza između polova u zapadnim zemljama znači da su se tradicionalni prioriteti kod potrage za partnerom promenili, kažu istraživači.
Dok je jači pol naučio da ceni žene ne samo zbog njihovog izgleda već i zbog drugih kvaliteta, pripadnice lepšeg pola su finansijski sve samostalnije, što znači da im izgled muškarca postaje sve bitniji, tvrde psiholozi Univerziteta Jork, koji su ispitali više od 12.000 ljudi iz preko 30 zemalja.
- Otkrili smo da, u društvima kao što je Velika Britanija, ili Skandinavija, muškarci sve više vrednuju inteligenciju žena, umesto njenih oblina, ili veština u kuvanju – kaže dr Marsel Zentner, vođa studije.

Žene tradicionalno traže dobrostojeće muškarce koji mogu da obezbede dobar život za njihovu decu, ali u zemljama gde su polovi ravnopravniji one pokazuju manji interes za novac i na prvo mesto stavljaju izgled.
- Muškarci mogu da se opuste što se tiče zarađivanja, ali mogu da počnu više da se staraju za svoj izgled – dodao je Zentner.
Istraživači su otkrili da su odgovori ispitanika bili vezani za indeks globalnog jaza među polovima. Tako je među 135 zemalja Britanija 16. najbolja država za zaposlenu ženu, dok je Island zemlja sa najmanjom podelom među muškarcima i ženama, što se tiče obrazovanja, zapošljavanja i političkog uticaja.