Patite li od ljubavne bolesti?


Bračne rasprave i svađe nisu ni retke, a ne moraju da budu ni strašne. Međutim, ako vas satima posle burne rasprave muče glavobolja, povišen krvni pritisak i tahikardija, sasvim je izvesno da patite od ljubavne bolesti.


Objašnjenje ove teorije krije se u činjenici da žensko telo fizički reaguje na stres. Tokom istraživanja sprovedenog na Univerzitetu Kalifornije psiholog Mari Morel otkrila je da muškarci i žene drugačije reaguju na konfliktne situacije u vezi, bilo da je bračna ili vanbračna.
– Dok krvni pritisak žene dramatično varira za vreme svađe i ostaje veoma visok satima, krvni pritisak muškarca uopšte se ne menja jer oni mogu potpuno da se isključe iz svađe – kaže dr Morel.
Dr Džon Gudman s Univerziteta u Vašingtonu, vodeći svetski stručnjak za bračne odnose, potkrepljuje taj zaključak svojim istraživanjima. On je otkrio da žene u stresnim situacijama imaju brži puls od svojih partnera, a kasnije je utvrdio i da su, ako se tokom svađe broj otkucaja srca u minutu drastično povećava, veće šanse da će veza propasti.
Međutim, ako žena uspe da se savlada i ostane pribrana, lakše će izgladiti sve nesporazume sa svojim izabranikom.


TUGA, VERNA DRUGA
Krvni pritisak i otkucaji srca nisu jedini pokazatelji poremećaja u organizmu. Dr Dženis Kajkolt Glejzer s Medicinskog koledža u Ohaju merila je nivo hormona stresa kod parova koji su razgovarali o svom odnosu. Nivo hormona kod muškaraca nije se menjao, ali zato je ženski organizam lučio kortizol, hormon stresa, kad god bi se spomenuli problemi s partnerom.
Žene se, sudeći po svemu, osećaju loše i po okončanju svađe. Danima su tužne i bezvoljne, a mnoge muči i depresija.
Osim toga, kortizol usporava proces zalečenja i slabi imunološki sistem. Dugoročno gledano, visok nivo kortizola negativno utiče na srce, a mnogi ga smatraju jednim od glavnih uzročnika karcinoma materice.


PADA I SAMOPOUZDANJE
Svi rezultati do kojih su ugledni naučnici došli nezavisno jedni od drugih pokazuju da žena koja ima stresnu vezu može da oseća različite zdravstvene smetnje poput umora, glavobolje i čestih infekcija respiratornih organa. Naravno, ti simptomi mogu da se pojave i kad stres nije posledica veze.
Međutim, ako se pojave u isto vreme kad se pogoršaju odnosi s partnerom, žena bukvalno može da oboli od ljubavi. Nevolja je u tome što se uzročno-posledična veza između lošeg braka i lošeg zdravlja često potpuno prenebregava.
Čak i kada su svesne da im zdravlje zbog toga trpi, sama pomisao na to da bi mogle da ostanu same, sprečava žene da priznaju bračni brodolom.
Psiholozi ukazuju na to da stresni odnosi umanjuju samopouzdanje. Istraživači iz Medicinskog centra u Ohaju ustanovili su da su negativne ljubavne veze pogubne za samopoštovanje i da je fizičko zdravlje pokazatelj kvaliteta veze.
Ako žena osluškuje svoje telo, shvatiće da je izlazak iz loše veze za zdravlje važan koliko i dobra hrana, vitaminski preparati i odlasci u fitnes klub. Nažalost, za raskid je potrebna velika hrabrost, i to svi znaju.


Simptomi ranjenog srca

Ako patite od tri ili više navedenih simptoma, znajte da ste bolesni od ljubavi.

• Ubrzan srčani ritam
• Česte glavobolje
• Nečista koža (ekcem ili bubuljice)
• Otežano disanje bez prethodnog fizičkog napora
• Nesanica i noćne more
• Pojačano znojenje
• Sporo zarastanje posekotina