Zene vole aroganciju, a muskarci osmeh


Ženama su srećni, nasmejani muškarci manje privlačni od onih koji ostavljaju utisak ponositih, moćnih, čak arogantnih osoba.

Pokazalo je nedavno sprovedeno

istraživanje.

Muškarce, sa druge strane, privlače žene koje ostavljaju utisak osobe koja je srećna i zadovoljna svojim životom, a najmanje im se dopadaju devojke koje „pucaju“ od samopouzdanja.



Naučnici sa Univerziteta Britanske Kolumbije sproveli su istraživanje tokom kojeg su se bavili pitanjima ljudske seksualnosti. Između ostalog, pokušali su da utvrde i zašto žene ne mogu da odole „lošim“ momcima.



U istraživanju je učestvovalo 1.000 odraslih ispitanika koji su ocenjivali privlačnost osoba suprotnog pola na osnovu stotina fotografija koje si prikazivale različite emocije od sreće do ponosa i arogancije.



Rezultati istraživanja pokazali su veliku razliku među polovima: žene „padaju“ na aroganciju, a muškarci na osmeh.



„Ženama su privlačniji ponosni muškarci koji imaju pomalo arogantan izraz lica, jer to šalje poruku o dobrom statusu u društvu, i prikazuje ih kao dominantne u grupi, potencijalno dobre partnere i dobre očeve. Muškarci koji se smeše ostavljaju utisak autsajdera, kao da na neki način priznaju da nisu dominantni, a to žene ne vole“, kaže psiholog dr Džesika Trejsi, koja je bila vođa istraživačkog tima.



Muškarci reaguju potpuno drugačije, pa ih najviše privlače devojke sa širokim osmehom na licu.



Ipak, naučnici kažu da je cilj njihovog istraživanja bio ispitivanje seksualne privlačnosti „na prvu loptu“, tako da se od ispitanika očekivalo samo da kažu koji je bio njihov prvi utisak, da li je osoba na fotografiji privlačna ili ne, ali ne i da kažu da li misle da bi osoba sa slike bila dobar partner za vezu.