Neznost muskog dodira - lek zenskoj dusi

Jedan od najznačajnijih oblika neverbalne komunikacije može da učini čuda - da uteši, pruži podršku, smiri, rasplamsa strast..


Dodir kao jedan od najznačajnijih oblika neverbalne komunikacije može da učini čuda - da uteši, pruži podršku, smiri, rasplamsa strast... Ali, da li znate šta muški dodir može da uradi sa ženskim mozgom?
Istraživanje obavljeno na jednom engleskom univerzitetu pokazalo je da ženama, kada ih dodirne muškarac, raste telesna temperatura ponekad i za ceo stepen i pojačano se luče hormoni zadovoljstva.

Zanimljivo je da isti efekat ima dodir voljenog, ali i svakog drugog muškarca. Najveće promene u telesnoj temperaturi događaju se kada muškarac dodirne žensko lice, što je potpuno nesvesna reakcija i ne znači da joj se taj neko ko je dodiruje dopada.

Sve žene koje su učestvovale u ispitivanju bile su podvrgnute detektoru laži i sve su odgovorile da nisu primetile nikakve vidljive promene ili nešto neuobičajeno.

Međutim, njihov mozak je "registrovao" muški dodir, podigao je temperaturu i nivoe ženskih hormona, što ima izuzetno dobar efekat na zdravlje i vitalnost celog tela.

Naučnici tvrde da je ovakva reakcija mozga i organizma posledica evolucije i da je samo još jedan dokaz koliko nam je dodir potreban i koliko je dobar za naše zdravlje.