Istine i zablude o seksu


Seksualne fantazije, masturbacija, nedostatak strasti u vezi, seks u poznijim godinama… najčešća su pitanja na koja odgovaraju seksualni terapeuti. Pogledajte šta muči parove kada je reč o intimnim odnosima i kakve savete dele stručnjaci iz ove oblasti.


Kada je najbolje vreme da sa novim parterom razgovaram o „delikatnim“ seksualnim temama?
Ako nameravate da mu kažete otvoreno i direktno: „Ja imam herpes“, i to i pre vašeg intimnog odnosa, to će ga zbuniti. Najbolje je da „trenutak istine“ ne bude preterano romantičan, budite sami, ali nikako ne razgovarajte dok vozi kola. Obratite mu se nežno, kažite kako ste primetili da vaš odnos sve više liči na vezu i da biste zato hteli nešto da mu saopštite. Napomenite mu da, iako se plašite njegove reakcije, smatrate da treba da zna neke stvari o vama. I tada recite šta imate. Naravno, budite spremni da odmah „zagrebe“ na vrata, jer niko ne voli da sluša o partnerovim neprijatnostima koje ukazuju na prethodno buran seksualan život. Seksualne fantazije nemojte da otkrivate pre nego što uopšte vodite ljubav. Sačekajte da se ustalite kao par i u krevetu, pa mu onda predložite zanimljive erotske igrice.

Šta žene još treba da znaju o masturbaciji?
Ljubavnici dođu i prođu, a masturbacija je večna veza sa samom sobom. To je takođe zanimljiv način da ispitate sebe i svoje telo, načine na koje ono reaguje na dodir. To je potpuno prirodan i intiman čin u kome niste obavezni ni prema kome. Opustite se i dozvolite da vam um luta, isprobavajte razne stvari, saznajte šta vas pokreće.

Da li možete biti srećni bez seksa?
Ako posmatrate par pre i posle seksualnog „upoznavanja“ primetićete razliku u odnosu. Zapazićete da će posle intimnih trenutaka biće više smeha, razgovara, dodiriva...Seks je nabolja terapija u vezi. S druge strane, postoje i žene koje jednostavno seks ne zanima. One u životu od partnera traže bliskost, vezu, društvo… Ove žene, ako nemaju partnera, osećaju potrebu i žale za bliskošću, a ne za seksom. Zato se mnoge od njih odlično snalaze i kada su same, jer za njih seks nije presudan.

Šta je istina o seksu u sredovečnim godinama?
Seks nije isti kada imate 20 i 50 godina. I muškarci i žene prolaze kroz faze kada im se telo menja, gube tonus mišića, ali i želju za seksom. U srednjim godinama žena ne treba mnogo da se obazire ako muškarac ne može da doživi erekciju. Strasna ljubav prolazi, ali vi i dalje treba da se zabavljate. Bliskost je presudna u srednjim godinama, pa ako se plamen strasti ugasio bude prijatelji.

Da li može da vam proradi „hemija“ prema nekome ko vam nije privlačan?

Ako se dobro zabavljate i razumete sa vašim izabranikom i smatrate da imate kvalitetnu vezu ne treba da ga napuštate. Nije sve u seksu. Hemija može da „proradi“ ako se opustite i počnete da učite o sebi kao seksualnom biću i svojim željama koje nameravate da ostvarite. Ovakva veza je bolja, od izbora partnera koji vas skida već na ulaznim vratima. Zapravo, kada shvatite da je seks jedina stvar koja vas povezuje, uvidećete i sami da takav odnos nema budućnost.