Kada muskarcu nije do seksa

Ukoliko partner izbegava da vodi ljubav s vama, nemojte preuranjeno donositi zaključke da je našao drugu ili da mu više niste privlačni. Sasvim je normalno da i njima, kao ustalom i ženama, ponekad splasne želja za seksom. Na vama je da pomognete partneru da probudi svoj uspavani libido.


Nije nimalo neuobičajeno da žena ima izraženiju seksualnu želju od svog partnera. Često se dešava da stres i problemi utiču na seksualnu želju kod muškarca, ističe dr Hauard Devor, američki psiholog i seksualni terapeut. Međutim, kaže on, problem nastaje kada jedan od partnera ima potrebu za intenzivnim seksualnim odnosima. Ta nepodudarnost dovodi do toga da žena postaje nezadovoljna jer misli da nije poželjna. Po pravilu, žena odmah krivi sebe, a to je greška. One ne smeju da se trude da uguše svoj seksualni apetit, jer jaka seksualna želja je zdrava, to je znak da se osoba oseća prijatno u svojoj koži i da je zadovoljna svojim telom.
Da biste što bezbolnije izbegli ove probleme u krevetu, najbolje je da pomognete vašem partneru da probudi svoj libido. Dr Devor otkriva nekoliko metoda kako da poboljšate ljubavni život.Seksualni nagon varira

Oslobodite se mita da su muškarci uvek „napaljeni“. Stručnjaci objašnjavaju da seksualni nagon kod muškaraca varira.
– Na libido utiče kombinacija fizičkih i psiholoških faktora, koji se menjaju iz noći u noć, iz meseca u mesec, iz godine u godinu – objašnjava Andžela Paola, urolog i autorka knjige „Ispod smokvinog lista“.
Ako vas odbije samo povremeno, smatrajte to normalnim i nemojte preuranjeno da zaključujete da je našao drugu ili da ste mu se smučili. Takođe, morate da postanete svesni da je sasvim normalno da njegova seksualna želja postaje manja ako se zabavljate već nekoliko godina. Posle prve faze velike požude, koja može da traje između šest i 12 meseci, seks sa istom ženom pomalo gubi na intenzitetu.Muška glavobolja
Poznato je da se žene često vade na glavobolju kad im nije do strasne igre, međutim neki muškarci zaista dobiju glavobolju u toku samog seksa. Prema rezultatima istraživanja nemačkih lekara muškarci imaju tri puta veće šanse od žena da pate od seksualane glavobolje, koja se stručno zove orgazmička cefalagija. Ona nastaje zbog sužavanja krvnih sudova, a to izaziva oštar bol neposredno pre orgazma. Na sreću, takve glavobolje nisu česte i mogu da se spreče ako muškarac malo uspori ljubavnu igru i ne žuri da dođe do orgazma.

Otkrijte sta mu smeta

Da biste shvatili šta se dešava s vašim partnerom, morate da obratite pažnju na to šta se dešava u njegovom životu, objašnjava dr Devor. Ukoliko primetite da izgara na poslu ili da ima neke druge probleme, morate da budete strpljivi.
– Psihologija seksa zahteva relaksaciju, a ako je on mentalno zaokupljen drugim pitanjima, njegovo telo neće biti spremno za seksualni odnos – objašnjava dr Devor. – Zato nemojte brzopleto da zaključujete da je njegovo indiferentno ponašanje znak da se ohladio.
Međutim, ako znate da vaš partner nema stresne situacije, onda je možda u pitanju njegovo fizičko stanje. Umorno telo nema dovoljno snage da ustane iz fotelje, a kamoli da vodi ljubav. Stručnjaci objašnjavaju da seksualna aktivnost zavisi od fizičke aktivnosti, bolja kondicija automatski znači bolji seks. Mnogi faktori mogu da utiču na slabljenje seksualne želje, poput nedavne bolesti, prekomerne kilaže, manjka fizičke aktivnosti, obilnih obroka ili preteranog konzumiranja alkohola.Prihvatite razlicitost

Dr Devor objašnjava da se često dešava da partneri posle izvesnog vremena shvate da nemaju podjednako izraženu seksualnu želju.
Ako je vaša seksualna želja jača nego što je to slučaj s vašim partnerom, onda morate da se pomirite s tim. Tu praktično ništa bitno ne možete da promenite. U tom slučaju najbolje je da sebi na vreme postavite pitanje da li možete da prihvatite tu činjenicu. Ali, ako shvatite da ne možete da živite s takvim čovekom, onda je najbolje da potražite drugog partnera.