Poljubac - sve sto treba da znate o njemu


Poljubac je jedan od najintimnijih činova koji izaziva buru emocija.
Otkrivamo vam sve tajne vezane za ovaj senzualni užitak, a vi ih iskoristite da biste se ljubili što više možete.



Kratka istorija poljupca

U istorji nema mnogo zvaničnih zapisa o ljubljenju i prvim poljupcima. Postoji nekoliko tekstova u svetoj knjizi Indije iz 1500. godine pre Hrista koji govore o strasti i moći ljubljenja. To naravno ne znači da se niko i nikada pre toga nije ljubio, niti da su Indijci bili prvi koji su se ljubili. Sasvim je moguće da su umetnici i pisci smatrali poljubac neopisivo lepim da bi ga opisivali.

Ceo svet se ljubi

Antropolozi potvrđuju da se 90 odsto ljudi na svetu ljubi. Ipak, postoje kulture kao što su Azijska, Afrička i neke u južnoj Americi koje nisu sklone razmenjivanju ovog sočnog pozdrava. Neki čak smatraju poljubac prljavim i nečistim, pa čak i odbojnim. A, neki opet misle da je poljubac previše intiman da bi ga delili sa bilo kim.

Poljubac ili ne

Neke vrste životinja se često ponašaju kao da se ljube, ali one se zaista ne ljube. Ovim ponašanjem one čuvaju jedna drugu. Tako da kada god vidite životinje da se ponašaju na ovakav način znajte da se one upravo tako socijaliziju i zbližavaju.

Blagorodni poljupci

Poljubac povećava nivo kiseonika u telu usled ubrzanog rada srca što za posledicu ima niz zdravsvenih dobrobiti. Pa, tako "ljubilice" manje pate od bolova u glavi, nesanice, bolova u respiratornom sistemu, stomaku, žuči. Treba znati i da kada poljubite neku osobu deo vaše flore ostaje u njenim ustima i do tri dana. Tokom poljupca udarci srca se penju sa uobičajenih 70 otkucaja na 150 otkucaja po minutu, a 12 kg je težina pritiska između partnera kada naslone usne na usne tokom strastvenog poljupca. Takođe 12 kalorija je količina koju samo jedan strastni poljubac može da sagori za deset sekundi.

Kruzni misic oka

Nije bitno koga ljubite ili iz kojih razloga, poljubac zavisi od jednog mišića, a to je kružni mišić oka koji se nalazi oko otvora očne duplje i ispod kože kapaka, a njegova vlakna se pričvršćuju na čeoni nastavak gornje vilice. Upravo ovaj mišić kontroliše i oblikuje vaše usne tokom govora i naravno ljubljenja.


Anatomija poljupca

Svako ko se ikada poljubo zna da se senzacije koje izaziva poljubac ne ograničavaju samo na usta. Kada se ljubite sa nekim, facijalni nerv prenosi poruke do usta, jezika i lica do mozga kako bi ga obavestio šta se dešava. Mozak, s druge strane, odgovara i naređuje vašem telu da proizvodi oksitocin pomaže ljudima da razviju osećanje ljubavi, bliskosti i povezanosti, zatim dopamin koji aktivira centre u mozgu za emocije, užitak i bol, serotonin podstiče emocije i humor i adrenalin koji ubrzava srčani ritam i ublažava osećaj stresa.


Tokom svakog poljupca razmenjuje se:

Voda 9mg
Albumin 0,7mg
Mast 0,71g
Soli 0,45mg
Ostalo 0,18g