10 tajni srecne i dugovecne ljubavi


UZIMAJTE I PRAŠTAJTE
I vama i vašem partneru potrebna je sigurnost. Oboje želite da se osećate sigurno i zadovoljno kraj onog drugog jer se dobra veza zasniva na obostranom uzimanju i davanju.


PODELITE OBAVEZE
Ako kućni poslovi nisu ravnomerno raspoređeni, dolaziće do sukoba. Svaki član porodice, uključujući i vašeg partnera, treba da ima svoja zaduženja i da ih savesno izvršava. Tako ćete, kada obavite sve poslove, imati dovoljno vremena jedni za druge, ali i za odmor.




BUDITE ŠTEDLJIVI
Novac je, može se slobodno reći, jedan od glavnih uzroka za svađu i zato se trudite da pravilno rasporedite kućni budžet. Ne trošite više nego što imate, ne ulećite u minuse i ne kupujte tri para cipela mesečno. Zbog toga će, s pravom, biti ljut i eto povoda za svađu.


SLUŠAJTE ŠTA VAM GOVORI
Naterajte ga da vas sluša tako što ćete mu pokazati koliko cenite njegovu punu pažnju. Međutim, morate da mu uzvratite istom merom i da pokazujete interesovanje kad on nešto govori. Nažalost, većina muškaraca nije programirana za ženske razgovore jer njima je neophodno više ćutanja.


BEZ SVAĐA PRED DECOM

Pred decom morate da budete jedinstveni. Čak i ako se vaš partner ne snalazi najbolje s decom, bez obzira na njihov uzrast, ohrabrujte ga da se što više bavi njima. Ne kritikujte ga pred decom zato što je bio previše blag ili prestrog, već mu to recite u četiri oka.



ODAGAJTE DOSADU
Zapamtite da je dosada obično sinonim za ljutnju. Ako osećate da vam je dosadno sa njim, zapitajte se zbog čega ste ljuti. Ne bi bilo loše ni da preispitate svoje ponašanje, jer verovatno ni vi njemu niste uvek zabavni.


KONTROLIŠITE SE
Naučite da se raspravljate. Trik je u tome da nikad ne izgovorite nešto što ne biste želeli da vama neko kaže. Zato treba da se kontrolišete i brižljivo birate reči jer one mogu da budu ubojitije od hladnog oružja.


NE DRAMITE OKO SVEGA
Prihvatite stvari koje ne možete da promenite. Ne dramite ako nešto ne ide kao po loju, a vi na to ne možete da utičete, jer ćete nervozu preneti i na svog partnera. Štedite energiju za ono što je zaista bitno i što je važno za vas, vašeg partnera i vašu porodicu.



PRAŠTAJTE
Naučite da praštate. Budite fer prema sebi i zapitajte se da li ste bezgrešni. Setite se koliko puta vam je partner progledao kroz prste i oprostio vam manji ili veći greh. Ako vam je stalo do njega, trudite se da oprostite sve što nije od životne važnosti.



USKLAĐUJTE ŽELJE
Ne zaboravite da ćete se oboje menjati kako vreme prolazi. Zato, čak i ako mislite da ga razumete ili da ste neke stvari raščistili, bar jednom godišnje proverite da li je neko od vas dvoje promenio mišljenje o nekoj oboma bitnoj stvari.