Mocni afrodizijaci: 12 zacina koji bude zelju za seksom


Začini su nezaobilazni na listi afrodizijaka jer obiluju eteričnim uljima koja podstiču cirkulaciju i bude seksualnu energiju.

BIBER
Jeste li znali da je kijanje erotski užitak? Kažu da donosi radost udovicama i ublažava impotenciju kod stidljivih. Najbolje po potrebi istucati nekoliko zrna u avanu, ne samo da bi se sačuvao ukus već i zbog ceremonijalnosti, ali može se poslužiti i biber u prahu.



LOVOR
Rimske junake krunisali su lovorovim grančicama, simbolom muškosti. Za jelo, lovor se koristi u malim količinama, samo jedan mali list ili pola velikog, jer ima veoma jak i pomalo gorak ukus.



ANIS
U mnogim zemljama Srednjeg istoka koristi se za podsticanje ljubavi kod tek venčanih i za lečenje impotencije.



ORIGANO
Jakog i prodornog ukusa i mirisa, tipičan je za mediteranska jela. Ako ubacite šaku origana u toplu vodu za kupanje udvoje, doživećete izuzetno erotsko iskustvo.


BOSILJAK
U drevnim kulturama, i još uvek u vudu ritualima na Haitiju, veruje se da utiče na plodnost i izaziva strast. U svojoj pradomovini Indiji stekao je reputaciju afrodizijaka - muškarci starih plemena žvakali su sveže listove. Verovalo se i da rascvetali bosiljak u kući znači da će u nju doći devojka, jer bosiljak liči na devojačke genitalije.



LAVANDA
Stavite je u kesicu ispod jastuka na krevetu na kom ćete voditi ljubav.


ŽALFIJA
Vojnike u antičkoj Grčkoj dočekivale su njihove žene s čajem od žalfije, da bi podstakle plodnost i produžile grčku rasu. Ima veoma jak miris i mora se koristiti u umerenim količinama.


ĐUMBIR
U antička vremena smatran je izvorom ljubavne snage. Muškarci koji su pili čaj od cvetova đumbira bili su pravi ljubavnici. Ako bi neka devojka nosila venac od belih cvetova đumbira, postala bi izazovna. Kada je đumbir iz Egipta stigao u antički Rim, odmah je proglašen za ljubavni začin. Kuvari Madam de Beri pripremali su smesu od žumanaca i đumbira koja je ljubavnike i kurtizane, pa i samog Luja XIV, dovodila u stanje neopisive pohote.



CIMET
Napitak od štapića cimeta preporučuje se kao lek za tegobe tokom menstruacije i trudnoće. Legenda kaže da je kraljica od Sabe zadivila kralja Solomona ne samo svojom pameću i bogatstvom već i mirisom. Kada je stigla u Jerusalim, namazala je telo uljem od cimeta. Kralj Solomon nije mogao da joj odoli.



NANA
Šekspir je spominje zajedno s lavandom i ruzmarinom kao stimulans za sredovečnu gospodu. Mitološka priča govori kako je Persefona, kraljica podzemnog sveta, pretvorila nimfu Mintu u biljku mentu i stavila je u zemlju, budući da je bila ljubomorna jer je njen muž Had smatrao Mintu neodoljivom. Ali uzalud, Had je obožavao mentu zbog njenog mirisa (ali i ukusa). Zbog toga se od antičkih vremena nana smatra afrodizijakom. A na mestu gde se sve dogodilo, na brdu Trifiliji, iznikla je nana, odnosno menta.





KARANFILIĆ
Možda zbog oblika, zrna karanfilića su od davnih vremena u Aziji smatrali glavnim pokretačem muškog polnog nagona. U Indoneziji i danas roditelji pored kuće sade karanfilić ukoliko im se rodi muško dete.



PERŠUN
Koristile su ga veštice kao jedan od sastojaka za svoje magične napitke za letenje. Neki tekstovi kažu da su pripremale balzam za telo. Stavlja se u meso, ribu, salate i ostalo. Njegova svežina ublažava miris crnog ili belog luka u ustima.