Da li se seks zaista računa kao vežbanje?

Seks je omiljena vežba mnogih ljudi, a ne račina se kao vežba. Tokom seksa se srce uzlupa i oznojimo se, ali da li seks može zaista da se računa kao dobra vežba?

Mala studija iz 2013. proučavala je 21 heteroseksualni par. Svi oni su umerenim intezitetom istrčali 30 minuta na traci za trčanje. Zatim su poslati kući sa povezom za ruku koji je merio njihovu aktivnost tokom seksa.

Trebalo je da imaju seks bar jednom nedeljno tokom mesec dana. Naloženo im je i da beleže kako su se osećali nakon svakog seksa i „fizički i psihički, a naročito u poređenju sa trčanjem na traci za trčanje“.

Došli su do zaključka da su muškarci tokom svakog minuta seksualne aktivnosti sagoreli po četiri kalorije, a žene po tri. Ispostavilo se da je trčanje na traci sagorelo duplo više kalorija po minutu.

Dakle, seks ne može da se meri sa trčanjem. Prosečno vreme seksualnog akta kod subjekata iznosilo je 25 minuta, uključujući i predigru. U tom slučaju žene bi sagorele 75 kalorija, a muškarci 100 kalorija tokom jednog odnosa.

Ali seks najčešće traje dva do šest minuta, što je jedva 20 utrošenih kalorija.

Što duži seks, to se više kalorija sagori. Pored toga, seks je dobar i iz drugih razloga: ojačava imuni sistem, poboljšava zdravlje srca i smanjuje stres.

Seks svakako nije toliko dobra vežba da biste propustili odlazak u teretanu zato što ste imali seks. Umesto toga, kombinujete seks i vežbanje. Studije pokazuju da i vežbanje i seks poboljšavaju zdravlje, pa bi kombinacija dovela do boljeg kvaliteta života.

Izvor:Zena