Kako se konzumira avokado


Pored toga što se može koristiti kao hrana, avokado ima i sjajna lekovita dejstva i pomaže u zaštiti srca, snižava holesterol, sprečava bolest prostate itd.


Spada među jako zdrave i nutricionistički gledano jako bogate namirinice. Najviše obiluje vitaminima E i B, a takođe ima i jako puno kvalitetnih vlakana, kao i mineral kalijum i mnoge druge. Može se jesti na jako puno načina, a evo najčešćih.


Avokado kao predjelo:
Pronađite zreo avokado, presecite ga na dva dela, izvadite košticu. Zatim u njegovo udubljenje sipajte malo limunovog soka, dodajte barene račiće i prelijte limunom. Preko toga stavite malo pavlake i preko svega toga malo crnog kavijara. Ovaj specijalitet poslužite u staklenim čašama sa malom kafenom kašičicom.

Avokado kao namaz:
Namaz od avokada se zove gvakamole i pravi se tako što se izgnječi viljuškom. Zatim mu se dodaje limunov sok i najsitnije iseckani luk i paradajz. Mažite ga na hleb neposredno pre samog jela/služenje, jer izuzetno brzo potamni.

4 Avokado kao dodatak obroku:
Pored ova tri načina, možete ga najjednostavnije koristiti i kao dodatak nekom od obroka. Jednostavno ga isecite na pola, polijte ga limunovim sokom, biberom i solju i jedita ga uz hleb i obrok.


Avokado kao salata:
Može se koristiti za salatu u mešavini sa ostalim sastojcima kao što su: krastavac, luk, paradajz, paprika, biber, limunov sok i so.