Kvasac


Napravite sami kvasac onako kako su ga pravili stari Egipćani

Uzimite malu količinu ječmenog brašna i pomešajte sa toplom vodom. Umesite jufku od testa i stavite je na ravan tanjir. Jufku udubite po sredini, od prilike do polovine i udubljenje zasecite u nakrst, koristeći nož. Udubljenje napunite vodom. Ostavite na toplom mestu nekoliko dana da fermentira i testo će se podeliti i otvoriti kao prezrela voćka. Testo je tada spremno za upotrebu kao kvasac za mešenje hleba.



Suvi kvasac moze da se koristi kao dodatak u ishrani za zdravlje.
Pola kesice suvog kvasca umutiti sa mlakom vodom ili mlakim mlekom i popiti.Daje dnevno potrebnu kolicinu vitamina B, cuva jetru pomaze rast kose, jaca koren kose, cisti kozu a sto je najbitnije - daje osecaj sitosti i potrebnu energiju.Preporucuje se kod mrsavljenja.



hleb iz vremena faraona...

500 gr krupnika ili drugog oštrog hlebnog brašna (crnog ili belog)
1/2 kašičice soli
1 kesica suvog kvasca
300 ml mlake vode (1/3 ključale rashladite sa 2/3 hladne)

Pomešajte brašno, so i kvasac u velikoj činiji. Napravite udubljenje u centru i uspite vodu. Postepeno mešajte brašno sa vodom dok ne dobijete mekano testo. Mesite rukom na dasci za mešenje 15 minuta (ili 10 minuta mikserom opremljenim kukom za testo). Na dno druge posude sipajte malo ulja, stavite u nju umešeno testo i pokrijte činiju čistom vlažnom krpom. Ostavite na toplom mestu 1,5-2 sata, dok testo ne naraste do gotovo dvostruke veličine. Izvadite testo iz posude i još jednom ga dobro premesite još 3-4 minuta, a zatim isecite na 8 delova - jufki. Dasku za mešenje pospite brašnom i od svake jufke umesite krug debljine oko 5 mm, rukom ili oklagijom. Lepinje stavite na pleh posut brašnom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 220şC 8-10 minuta. Ne otvarajte vrata rerne dok se lepinje peku. Svaka lepinja treba da naraste, ostavljajuci "džep" u sredini. Izvadite iz rerne i ostavite da se polako ohlade na stalku od žice.