Zvezda prvi finalista fajnal-fora i učesnik Evrolige

LAKTAŠI - Košarkaši Crvene zvezde plasirali su se u finale završnog turnira regionalne Jadranske lige pošto su danas u Laktašima, u prvoj polufinalnoj utakmici, savladali ekipu kragujevačkog Radničkog sa 79:78 (20:27, 21:13, 21:20, 17:18).

Ovim uspehom crveno-beli su obezbedili i učešće u Evroligi naredne sezone.

U borbi za titulu na regionalnom takmičenju Crvena zvezda čeka pobednika drugog polufinalnog meča u kojem večeras od 21 sat igraju Igokea i Partizan.

Utakmica je odigrana pred oko 2.500 gledalaca u hali u Laktašima, a sudili su Ilija Belošević, Srđan Dožai i Siniša Herceg.

CRVENA ZVEZDA: Cvetković, Braun 2, Subotić, Rakočević 9, Lazić 8, Simonović 2, Savović 18, Katić 22, Samardžiski, Radivojević 4, Nelson 5, Skot 9.

RADNIČKI: Miljenović, Sinovec, Ćapin 25, Jović, Marković 8, Emening 7, Birčević 5, Borisov, Dimić, Krstović 10, Mijatović 11, Vajt 12.

Crveno-beli su ovim trijumom i plasmanom u finale završnog turnira obezbedili igranje u Evroligi sledeće sezone, prvi put posle 14 godina.

Izabranici Dejana Radonjića su u uzbudljivoj završnici bukvalno iščupali pobedu, zahvaljujući promašija Terika Vajta sa linije za slobodna bacanja, dok je na drugoj strani polovično precizan bio Vuk Radivojević.

Priliku da Radničkom donese trijumf u poslednjem napadu imao je Stiven Marković, ali nije bio uspešan.

Imao je Radnički dva minuta pre kraja velikih sedam poena prednosti (78:71), ali je Zvezda jakom igrom u odbrani zaustavila rivala i došla do neizvesnog finiša.

Crveno-beli su u drugom poluvremenu diktirali tempo, ali su nekoliko puta ozbiljno popustili i dozvolili Radničkom da se vraća u život.

Kragujevčani su bolje otvorili meč, što im je donelo iznenađujućih 13 poena prednosti već sredinom druge četvrtine (35:23).

Nakon toga crveno-beli su zaigrali znatno bolje u odbrani I preciznije u napadu, napravili seriju 16:0 i došli do vođstva koje je izazvalo erupciju slavlja na tribinama.

Pored ostalih, utakmicu su gledali predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, Srđan Đoković, čelnici Košarkaškog saveza Srbije Dejan Tomašević i Andrija Kleut, kao i poznati hrvatski trener Aleksandar Petrović.

Finalna utakmica završnog turnira u Laktašima igra se u subotu od 20.30.

Rakočević: Ostvarili smo primarni cilj u sezoni

Kapiten košarkaša Crvene zvezde Igor Rakočević rekao je posle plasmana u finale završnog turnira Jadranske lige da je ekipa ostvarila primarni cilj u sezoni i pokazala da se vraća u formu od pre nekoliko meseci.
“Čestitam svima plasman u Evorligu, to nam je bio najbitniji cilj, presrećni smo zbog toga. Ovo je bio jedini imperativ u sezoni, osvojili smo i prvi trofej posle šest, sedam godina. Naš projekat je već uspešan, ali nećemo se zadovoljiti. Na 40 minuta smo od još jednog trofeja, pokazali smo karakter. Zvezda do sada nikad nije osvojili Jadransku ligu, verujem da ćemo uspeti za dva dana”, kazao je Rakočević na konferenciji za novinare posle utakmice.

On je priznao da je bilo teško igrati protiv Radničkog večeras.
"Bilo je jako teško igrati. Radnički sa iskusnim trenerom Nikolićem uvek ima neke specijalne varijante u odbrani, mene su totalno odvojili od lopte, dosta nam je trebalo da se prilagodimo. Dobili smo utakmicu odbranom. Vratili smo se su drugoj četvrtini dok smo gubili sa više od 10 razlike, polako se dižemo i vraćamo u formu od pre nekoliko meseci. Večeras svi za jednog jedan za sve, to je pravi put i recept za trofej", naveo je on.

"Pritisak je bio veliki, ne volim što nam je cela sezona stala u jednu utakmicu. Mogli smo večeras i da izgubimo, bilo je dosta preokreta. Gladni smo trofeja, imamo snage za to", dodao je Rakočević.

Trener crveno-belih Dejan Radonjić naglasio je da svi zaslužuju čestitke za plasman u Evroligu.
"Meč je očekivano bio težak, psihološko stanje nije bilo na idealnom nivou. Od starta smo krenuli s taktičkim nadmudrivanjem i kvalitetnom odbranom i trojkama uspeli smo da se vratimo u meč. Imali smo dve sasvim dobre prilike da ranije rešimo utakmicu, ali smo pribegli lošim rešenjima i omogućili Radničkom da stekne prednost. Tu sam tek desetak dana, ovo je uspeh i mojih kolega prethodnika, Milivoja Lazića i Vlade Vukoičića", rekao je Radonjić.

"Okrećemo se duelu koji nas očekuje u finalu. Mislim da ćemo moći rasterećenije da igramo to finale", poručio je trener Crvene zvezde.

Trener košarkaša Radničkog iz Kragujevca Miroslav Nikolić rekao je posle večerašnjeg poraza od Crvene zvezde da je njegova ekipa veoma lošom igrom u završnici i greškama dozvolila rivalu da pobedi.

Kragujevčani su u prvoj polufinalnoj utakmici završnog turnira cregionalne Jadranske lige u Laktašima izgubili od Zvezde u dramatičnoj završnici sa 79:78.
“Sve ste videli, toliko se razumete. Imali smo ih tokom cele utakmice. Promenili smo taktiku u odbrani, provocirali smo igrače da šutiraju. Većim delom utakmice je bilo u redu, uspeli smo da uhvatimo priključak, smogli snage da izmenama napravimo preokret taman onakav kakav treba da se dobije jedna institucija. Računali smo da ćemo sa 80 poena dobiti utakmicu, ali nismo uspeli da postignemo koš dva minuta", izjavio je Nikolić posle uzbudljivog meča.

“Teriko Vajt promašio je dva bacanja, a onda i poslednjih devet sekundi na utakmici. Koncentracija u poslednja dva minuta je pala, igrači su verovatno mislili da su već dobili utakmicu, nisu primili informaciju za poslednji napad. Nismo pogodili penale ni otvoreni šut, a Zvezda zbog naših promašaja igra Evroligu”, kazao je Nikolić.

Foto Tanjug, Dragan Stanković (arhivska fotografija)

Čović: Prezadovoljan sam, ostvaren krunski cilj

Predsednik košarkaškog kluba Crvena zvezda Nebojša Čović rekao je večeras da je prezadovoljan pobedom nad Radničkim u polufinalu završnog turnira Jadranske lige i plasmanom u Evroligu sledeće sezone.
"Ne da sam zadovoljan, nego prezadovoljan. Mi smo plasmanom u finale fajnal-fora obezbedili sigurnu Evroligu, što nam je bio krunski cilj u ovoj sezoni. Pobedi se ne gleda u zube, ali to je moglo da bude ubedljivije i bolje. Međutim, posle određenih problema i grčeva koje smo imali unazad nekoliko nedelja, digli smo se i dobili jednu istorijski važnu utakmicu za Crvenu zvezdu. Zvezda će posle 15 godina ponovo biti u Evroligi i ja čestitam igračima i jednom i drugom treneru i celom stručnom štabu. Ovo je veliki uspeh i relaksacija za sve ono što nas čeka dalje", kazao je Čović novinarima u Laktašima.

Crveno-beli su večeras u uzbudljivoj završnici pobedili kragujevački Radnički sa 79:78 u polufinalu turnira u Laktašima.
"Uložen je ogroman rad od 12. avugsta 2011. kada smo skupili Zvezdu i za nepune dve godine došli do velikog rezultata. Možda je to brzo i treba voditi računa da sada u periodu pred nama izvršimo stabilizaciju, jer nije Evroliga za Zvezdu samo jedna godina. Mi moramo planski i sistematski da radimo, jer u Crvenoj zvezdi se uvek očekuje vrh vrhova", kazao je on.

Čović je priznao i da je dva minuta pre kraja, kada je Radnički došao do sedam poena prednosti, izašao iz hale.
"Ja sam dva minuta pred kraj, kada je Vajt zakucao, poslao poruku igračima i trenerima na klupi tako što sam ustao i izašao iz hale. Da ne objašnjavam kako je bilo... Izašao sam iz hale, zapalio cigaretu, gvirio, uhvatio jedan ugao da mogu da vidim semafor. I na osnovu semafora i reakcije publike sam video da sustižemo. Imao sam malo zrno, neki kvrc koji mi je govorio da može da se dogodi čudo. Nas je Bog nagradio, a Bog ne nagrađuje za džabe", zaključio je Čović.

Crvena zvezda u finalu završnog turnira čeka pobednika drugog polufinalnog meča u klojem večeras od 21 sat igraju Igokea i Partizan.

Tanjug