Poraz Srbije u Izraelu


Očajna igra izabranika Dušana Ivkovića u porazu od Izraela u petom kolu kvalifikacija za Evrobasket – 76:89. Naš tim i dalje bez pobede u duelima sa najozbiljnijim rivalima u grupi


IGRA srpskih košarkaša u petoj utakmici kvalifikacija za Evrobasket 2013. u Sloveniji ličila je na njihovo traumatično iksustvo višečasovnog puta do Tel Aviva.

Bila je haotična, zasečena strepnjom i neodlučnošću i mučno konfuzna. Jedinu razliku pravila je izvesnost ishoda. Od podbacivanja lopte bilo je jasno da Srbija u meču sa Izraelom sigurnim korakom grabi ka drugom porazu (76:89), kojim je unela dozu neizvesnosti u preostali deo bitke za odlazak na kontinentalnu smotru naredne godine.


Kao da su preskočili obavezno štivo u pripremi gostovanja u bučnoj “Nokija areni”, naši reprezentativci postavili su savršen talon za igru domaćina, uprošćenu verziju već decenijama sveopšte poznatog Makabijevog modela. Nepromišljeno brzo završavanje napada pomoglo je rivalu da lakše dođe do svoje šeme, u kojoj hitri bekovi u trenutku stižu do koša, bez prilike da protivnik postavi odbranu i uspori trku na terenu.

Loše šutersko veče samo je gurnulo Ivkovićev tim u još veću nevolju, dozvolivši niskoj izraelskoj postavi da se grupiše oko naših centara i potpuno neutrališe visinsku nadmoć. Bez pravog učinka Krstića, Mačvana i Štimca, sa Tedosićem pod konstantnim pritiskom pokretljive spoljne linije Izraela, napad je bio prepušten neuspešnim improvizacijama.

Naravno, glavni probemi u igri našeg tima proistekli su iz odbrambenih grešaka, koje su NBA adutu domaćina Kaspiju, nečitljivom Elijahuu i odličnom plejmejkeru Makabija Ohajonu davale previše prostora i individualne slobode. Pokušavao je Ivković da reši rebus izmenom čuvara, petorkom bez klasičnih centara koja bi mobilnošću parirala protivniku, ali su efekti bili kratkotrajni.

Spuštala se prednost sa maksimalnih 14 poena ispod dvocifrene margine, ali nije bilo pravog nagoveštaja preokreta, one fine kopče između bekova i centara koja bi našu igru učinila celovitom. Slika na terenu “Nokija arene” stvarala je utisak da su Izraelci favoriti, koji rutinski opravdavaju taj epitet i ne ostavljaju rivalu ni gram nade.

Srpski reprezentativci ugostiće već u četvrtak nejaku selekciju Islanda u niškom “Čairu”, kao još jedan terapeutski tretman posle bolnog kvalifikacionog iskustva. Posebno zabrinjava činjenica da su “orlovi” poraženi u oba dosadašnja duela sa najozbiljnijim protivnicima u grupi. Slobodno se može reći – jedinim ozbiljnim.