Kosarkasice Srbije na korak od plasmana na EP


Srpske košarkašice na korak su od plasmana na prvenstvo Evrope pošto su večeras u Beogradu, u odlučujućoj utakmici 9. kola B grupe kvalifikacija, savladale selekciju Poljske sa 67:62 (19:12, 16:20, 10:14, 22:16).

Srbija je nakon ove pobede drugoplasirana u grupi, iza Crne Gore, koja je večeras pobedila Estoniju sa 81:61 (23:14, 29:13, 16:17, 13:17).

U poslednjem kolu srpske košarkašice trebalo bi da imaju lak posao pošto gostuju selekciji Estonije, poslednjeplasiranoj ekipi bez ijedne pobede, i ukoliko dobiju taj meč izboriće učešće na kontinentalnom šampionatu.

Prvenstvo Evrope za košarkašice biće održano sledeće godine u Francuskoj.

Selektor reprezentacije Marina Maljković izjavila je posle pobede nad Poljskom da je to veliki uspeh za mladi tim, koji je kvalifikacije izneo sa osam debitanata.

"Ovo je odgovor svima onima koji su me pitali šta radim u Srbiji i savetovali da karijeru nastavim u inostranstvu. Mogla sam da odem, govorim pet jezika i imam francuski pašoš, ali sam ostala, jer želim da ovaj sport podignem na mesto koje zaslužuje i da budemo prva klasa svetske košarke", rekla je Maljkovićeva na konferenciji za medije.

Ona je dodala kako njene izabranice ne očekuje lak posao u poslednjem kolu kvalikacija protiv reprezentacije Estonije.

"Svesni smo šta nas očekuje u Estoniji, ne računam da pobedimo visokom razlikom, kao što smo to uradile u Kragujevcu. To nije bio realan rezultat. Jedna od otežavajućih okolnosto biće to što ćemo noć uoči utakmice spavati na želeničkoj stanici", dodala je Maljkovićeva.

Centar ekipe Srbije Jelena Maksimović vodila je veliku borbu u reketu sa protivnicama, a susret je završila sa osam poena i devet skokova.

"Znale smo da neće biti lako. Poljska nije ekipa za potcenjivanje i veći deo utakmice igralo se koš za koš. Nadam se da nećemo imati problema protiv selekcije Estonije i da ćemo zabeležiti pobedu", poručila je Maksimović.