Partizan i dalje vlada Srbijom


Pobedom u Železniku rezultatom 86:82 izabranici Vlade Jovanovića su došli do treće pobede u seriji protiv Crvene zvezde i 11. uzastopne šampionske titule


Šampion je preživeo pakao predgrađa!

Košarkaši Partizana herojski su izdržali sve izazove usijane dvorane u Železniku i nastavili dominaciju 11. titulom prvaka Srbije u nizu, ukupno 19. u klupskoj istoriji.

U četvrtoj utakmici finala plej-ofa Superlige, koja se kao retko kada mogla uporediti sa borbom za goli opstanak, slomili su žetoko naoštrenu Crvenu zvezdu (86:82) i rezultatom 3:1 u pobedama produžili “beskrajnu” vladavinu ovdašnjim košarkaškim prostorima.


Prvi večiti derbi u Železniku neprekidno je balansirao na ivici prekida u pregrejanom ambijentu lako zapaljive “kutije” u predgrađu. Uvodnih deset minuta bili su dugi kao večnost, u kojoj je košarka ličila na prateći sadržaj fanatične navijačke želje da crveno-bele proguraju do pete utakmice.

U prvoj četvrtini su klinci zaduženi za brisanje parketa bili na terenu gotovo koliko i igrači, klupa crno-belih konstantno je opsedala delegata, oficijelni spiker preneo je upozorenje da će tribina biti ispražnjena ukoliko publika nastavi da trese konstrukciju koša...


Nervi Partizanovih igrača bili su šampionski čvrsti pod pritiskom koji bi savio leđa i
kvalitetnijim timovima. Mačvan je hladnokrvnom realizacijom pokazao da nije zaboravio svoje klinačko dvorište, dok je mladi Letonac Bertans potpuno ignorisao neprijateljsko okruženje, kao da u biografiji ima nebrojeno mnogo ovakvih sportsko-psiholoških ratova.

Imala je i Zvezda dvojicu junaka, koji su branili pehar, simbolično postavljen u blizini klupe crveno-belih. Amerikanac Tomas i Petar Popović, koji je svaki svoj poen proslavljao suviše emotivnim gestikulacijama, držali su domaćina nekoliko koraka iza večitog rivala...

Kada je derbi ponovo ukoračio u mučnu fazu prekida, trener Zvezde Svetislav Pešić zgrabio je mikrofon i zamolio navijače da dozvole igračima da završe utakmicu. Apel se probio do publike, koja se posvetila sportskoj podršci i istovremeno startovala motore crveno-belih. Furioznom serijom 14-0 u prvih pet minuta treće deonice Zvezda je ostavila zbunjenog protivnika na osam poena zaostatka.

Činilo se da šampion više ne vidi izlazna vrata iz pakla predgrađa, ali su momci trenera Jovanovića pronašli pukotinu i provukli se kroz preuranjenu euforiju domaćina. Iza zvučne zavese navijačke pesme i bubnjeva, skoro neprimećeno su uzvratili serijom 15-0 i dočekali poslednju četvrtinu s boljim pogledom na pehar.

U završnih deset minuta stalo je više sportske dramatike nego u kompletnom dotadašnjem toku meča. Nekoliko puta je sudbina menjala vlasnika, šetala iz ruku crveno-belih u ruke crno-belih, gde je odlučila da ostane u poslednjih 90 sekundi. Lučić je zakucavanjem podstakao šampionski impuls, koji je potom prešao na Raduljicu i Mačvana, dželate Zvezdine vere u prekid trofejnog posta dugog 14 godina.