Derbi Partizanu, posle produzetka


Crno-beli su u finišu produžetka, igrački nekvalitetnog i rezultatski neizvesnog duela sa Crvenom zvezdom, obezbedili trijumf 83:78.


Košarkaški derbi večitih beogradskih rivala, u punom „Pioniru“ Zvezdinih vatrenih navijača, okončan je posle produžetka. U pretposlednjem kolu Superlige, pred start plej-ofa, posle 45 minuta loše košarke, ali rezultatski potpuno neizvesnog duela, slavio je Partizan sa 83:78.


Igrači Zvezde su minut pred kraj imali utakmicu u svojim rukama, ali su se toliko spetljali šokom od mogućeg trijumfa da su prednost ispustili u finišu meča. Poslednji minut su poklonili Partizana jer blokadu Subotića nisu iskoristili za kontru, nego im je Džejms ukrao loptu (66:67). Onda je Bojan Popović napravio faul u napadu, ali kontra nije iskorišćena na 10 sekundi pre kraja jer je Anđušić napravio korake, a potom su crno-beli faulirali Filipa Čovića koji je iskoristio samo jedno bacanje – za produžetak 67:67.


A u preostalih pet minuta na terenu je usledila dominacija Partizana. Stigli su na neverovatnih plus 4 (69:73), ali ni oni nisu znali kako toliku prenost da sačuvaju... Međutim, igrači Crvene zvezde su gubili lopte i pravili besmislene faulove pa je crno-belima bilo neočekivano lako da stignu do trijmfa. Hladnokrvne trojike najiskusnijih, najpre, Petra Božića (73:78), a potom i Dušana Kecmana (75:81) čuvale su rezultat. Na drugoj strani kao da su svi osim Omara Tomasa ostali bez daha. Amerikanac je jedini koji je smanjivao razliku – pogodak uz faul za 78:81... Ali Milan Mačvan je imao priliku da stane na liniju slobodnih bacanja 10 sekundi pre kraja i oba puta bude preciizan – 78:83 što je bio konačan rezultat.