Košarkaši Srbije u grupi sa Angolom i Portorikom


ŽENEVA - Košarkaška reprezentacija Srbije, na kvalifikacionom turniru u Beogradu za odlazak na Olimpijske igre u Riju, igraće u grupi A protiv selekcija Angole i Portorika, odlučeno je večeras žrebom u Ženevi.

U B grupi tog turnira su Češka, Japan i Letonija.

Po dve prvoplasirane selekcije iz obe grupe idu u polufinale, a plasman u Rio obezbediće samo pobednik turnira.

Žrebom su određene i reprezentacije koje će igrati na preostala dva kvalifikaciona turnira u Manili (Filipini) i Torinu (Italija).

Manila

Grupa A: Turska, Senegal, Kanada;

Grupa B: Francuska, Novi Zeland, Filipini.

Torino

Grupa A: Grčka, Meksiko, Iran;

Grupa B: Tunis, Hrvatska, Italija.

Žrebom u Ženevi rukovodio je Predrag Bogosavljev, a učestvovala je i srpska košarkašica Ana Dabović, koja je izvlačila grupe za kvalifikacioni turnir u ženskoj konkurenciji.

Srbija je u ženskoj konkurenciji kao šampion Evrope direktno obezbedila plasman na Olimpijske igre u Riju.

Kvalifikacioni turniri biće održani od 4. do 10. jula.

Turnir u Beogradu biće odigran u KOMBANK areni.


Đorđević: Favoriti smo, ali nema potcenjivanja

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Aleksandar Đorđević zadovoljan je žrebom za kvalifikacioni turnir za plasman na Olimpijske igre, ali upozorava da ne sme da bude potcenjivanja rivala.

"Kada dobijete domaćnstvo kvalifikacionog turnira, kada imate tim takvog kvaliteta kao što je naš, kao i kontinuitet rada, onda nije bitno ko je sa vama u grupi, jer je cilj do koga morate da dođete plasman na OI.

Kada pričamo o grupi, može da se kaže da smo izbegli neke jače rivale i dobili, uslovno rečeno, lakše protivnike iz nekih šešira, ali sve to ne treba da nas opusti", izjavio je Đorđević za sajt KS S.

Prema njegovim rečima, svi dolaze rasterećeni u Beograd, svi znaju, a i mi znamo, da smo favoriti.

"Sigurno je da će protiv nas sve ekipe probati da odigraju na najvišem mogućem nivou i jedino što ne smemo da uradimo je da, pored svega u šta verujemo, potcenimo timove koji su sa nama u grupi, ni Češku, ni Japan, ni Angolu, ni Letoniju, ni Portoriko. Naravno, puna dvorana, veliko navijanje, veliko srce, opterećenje koje moramo da nosimo, a sa kojim ćemo sigurno znati da se izborimo, ne treba da nas sputaju, već sve to treba da bude vetar u leđa koji će nam pomoći da dođemo do cilja", poručio je Đorđević.


Đilas: Najbolji smo, finale sa Češkom ili Portorikom

Predsednik Košarkaškog saveza Srbije (KS S) Dragan Đilas nije krio zadovoljstvo posle večerašnjeg žreba za kvalifikacioni turnir za plasman na Olimpijske igre u Riju.

Srbija će na turniru u Beogradu igrati u grupi sa Angolom i Portorikom, dok su u B grupi Češka i Letonija.

"Verujem da je Srbija najbolja ekipa među svih 18 timova u kvalifikacijama i da nije bilo toliko važno ko nam je protivnik. Ipak, sve zemlje učesnice su ozbiljni timovi i nikoga ne smemo unapred da otpišemo", rekao je Đilas.

"Realno je da se u finalu sastanemo sa Češkom ili Portorikom i da budemo jedna od pet ili šest zemalja koje će na Olimpijskim igrama imati i mušku i žensku ekipu. U svakom slučaju, čeka nas veliki košarkaški praznik", izjavio je Đilas za sajt KS S.

Tanjug