Crvena zvezda poražena od Olimpijakosa u Areni


BEOGRAD - Košarkaši Crvene zvezde izgubili su večeras u Beogradu od ekipe Olimpijakosa sa 62:57 (13:14, 24:12, 13:10, 12:21), u utakmici 4. kola D grupe Evrolige.

Uprkos ogromnoj podršci sa tribina crveno-beli nisu uspeli da osvoje dragocene bodove, pretrpeli su drugi poraz u grupi, dok je Olimpijakos zabeležio četvrtu pobedu i ostao na čelu s maksimalnim učinkom.

Utakmica je odigrana u Kombank areni pred 18.732 gledaoca, a sudili su Dani Irezuelo (Španija), Edi Viator (Francuska) i Ruštu Nuran (Turska).

Crvena zvezda: Vilijams 7, Rebić, Dangubić 2, Mitrović 4, Lazić 5, Blažič 10, Kalinić 10, Marjanović 13, Tejić, Dženkins 2, Jović, Cirbes 4.
Olimpijakos: Petvej 8, Hanter 2, Danston 11, Spanulis 14, Slukas 4, Hristodulu, Agravanis 8, Mancaris 7, Kavadas, Kacivelis, Lafajet 5, Darden 3.

Malo je nedostajalo da košarkaši Zvezde nanesu prvi poraz Olimpijakosu u Evroligi i naprave veliki korak ka plasmanu u Top 16 fazu takmičenja.

Izabranici Dejana Radonjića loše su odigrali veći deo meča, posebno drugu četvrtinu, ali su uprkos tome imali priliku da posle Galatasaraja i Valensije, sruše još jednog velikana evropske košarke.

Zvezda je u prvih 30 minuta bila van ritma, gubila je i sa 15 poena razlike (36:21), ali je u poslednjoj deonici prišla na 55:57 i pokazala koliko može.

Ipak, trostruki prvak Evrope je izdržao pritisak i „pakao“ Arene i sasvim zasluženo novom pobedom zadržao prvo mesto u grupi.

Olimpijakos je u prvom poluvremenu u potpunosti zaustavio Bobana Marjanovića, jednog od najboljih igrača Zvezde ove sezone.

Marjanović je imao loš procenat šuta iz igre, prve poene postigao je tek u 18. minutu, a glavni krivac za to bio je Brajant Danston, koji je, iako niži dvadesetak santimetara, uspešno parirao gorostasnom centru.

Nedostajali su poeni i večeras indisponiranog Markusa Vilijamsa, ali i Jake i Blažiča, koji se u finišu meča „probudio“ i podsetio na ovoseznonske partije.

Košarkaši Crvene zvezde u narednom kolu gostuju ekipi Laborala u Vitoriji.

U sjajnom ambijentu ispunjene Kombank arene utakmici je prisustvovao premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji je dešavanja na parketu pratio u društvu crnogorskog premijera Mila Đukanovića.

Meču je takođe prisustvovao i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.

Sfaropulos: Ključ pobede bila je naša sjajna odbrana

Trener košarkaša Olimpijakosa Joanis Sfaropulos rekao je da je ključ pobede njegovog tima bila sjajna odbrana i zahvalio se navijačima Crvene zvezde na sjajnoj atmoseri.
„Nadam se da ćemo u revanšu uzvratiti ovako sjajno gostoprimstvo. Mislim da je naša igra u odbrani bila ključ pobede. Zvezda je u poslednjoj četvrtini uložila poslednji napor da se vrati u meč, ali imali smo pravi odgovor. Oni su tim koji igra u jakom ritmu, sigiran sam da mogu mnogo bolje, ali uspeli smo da neutraslišemo njihovu dinamičnu igru“, rekao je Sfaropulos.

Radonjić: Presudilo iskustvo i kvalitet Olimpijakosa

Trener košarkaša Crvene zvezde Dejan Radonjić izjavio je večeras da su veliko iskustvo i kvalitet Olimpijakosa bili presudni za poraz njegovog tima u utakmici crveno-belih iz Beograda i Pireja.
„Čestitke Olimpijakosu na zasluženoj pobedi, pokazao je zašto je prvi u grupi i dugo godina u vrhu evropske košrke. Imali smo lošu organizaciju u napadu. U finišu smo pokušali da stignemo njihovu prednost, ali su presudili veliki kvalitet i iskustvo protivnika“, rekao je Radonjić na konferenciji za medije.

On je dodao da njegov tim nije bio dovoljno dobar da savlada trostrukog prvaka Evrope. „Očekuje nas težak period posle poraza, ali ovo je velika škola za naše mlade igrače. Nismo bili dovoljno dobri da savladamo velikana evropske košarke, a naš prvi duel govori o mnogim stvarima. Došli su veoma motivisani posle promene terenera i da pokažu ko je stariji“, poručio je Radonjić.

Spanulis: Navijači u Areni bili su sjajni

Najbolji košarkaš Olimpijakosa Vasilis Spanulis rekao je večeras da je njegov tim ostvario važnu pobedu nad Crvenom zvezdom (62:57) u Evroligi, koja ih je zadržala na mestu lidera D grupe.

Grčki plejmejker bio je jedan od najboljih aktera utakmice u Kombank areni, pošto je zabežio 14 poena i četiri asistencije.
"Odlično smo odigrali u odbrani, čvrsto i skoncentrisano. Nismo iskoristili dobru defanzivnu igru kako bi održali prednost i stali smo u drugom poluvremenu. Najbitnije je da smo pobedili i zadržali se na prvom mestu. Verujem da ćemo biti sve bolji", rekao je Spanulis novinarima posle utakmice.

On je posebno pohvalio navijače Crvene zvezde, zbog prijateljske atmosfere koju su priredili gostujućim igračima.
"Zahvalio bih se Zvezdinim navijačima, napravili su odličnu atmosferu. Sjajnu podršku smo dobili i teško je u takvom ambijentu ostati fokusiran na igru. Fantastičan osećaj je bio igrati u Areni", naveo je Spanulis.

Krilni igrač Olimpijakosa Brent Petvej istakao je zadovoljstvo zbog maksimalnog učinka posle četiri meča u Evroligi.
"Atmosfera je bila sjajna, Zvezda je dala sve od sebe, pogotovo u finišu kada nas je pritisnula. Teško je igrati u takvom ambijentu i pobeda dobija još više na značaju", rekao je Petvej.

Mitrović: Loše smo šutirali, presudilo iskustvo gostiju

Kapiten košarkaša Crvene zvezde Luka Mitrović rekao je posle poraza od Olimpijakosa u Evroligi (62:57) da je presudilo iskustvo grčkog tima.
"Videli smo o kakvoj se ekipi radi. Pričalo se kako u Beograd dolaze oslabljeni sa povredama igrača i da ćemo lagano da pobedimo, ali su pokazali zašto su prvi u grupi i kandidati za fajnal-for Evrolige. Odigrali su mnogo ovakvih utakmica i bili mirniji u odlučujućim trenucima", rekao je Mitrović novinarima nakon meča.

Krilni igrač srpskog tima istakao je da je najveći razlog poraza loš šut crveno-belih.
"Dobro otvorili meč, postigli lake poene, ali su nas posle toga čvrstom igrom "ugasili". Idemo dalje, izgubili smo od Olimpijakosa, ne od bilo koga. Već smo se okrenuli duelu protiv Solnoka", naveo je Mitrović.

Nikola Kalinić je rekao da je Olimpijakos pokazao zašto je nekoliko godina u vrhu evropske košarke.
"Potpuno su poremetili našu igru i organizaciju u napadu. Mi smo isto to želeli da uradimo Spanulisu, ali pokazali su nam zašto su godinama među najjačim timovima u Evropi. Uspeli smo u poslednjim minutima da stignemo njihovu prednost, ali je presudilo iskustvo Olimpijakosa", rekao je Kalinić.

Plejmejker Markus Vilijams dodao je da njegov tim mora da izvuče pouke posle meča protiv Olimpijakosa kako bi napredovao.
"Olimpijakos je bio fantastičan u odbrani, igrali su onako kako smo mi do sada, agresivno na plejmejkerima. Odsekli su nam igru na Marjanovića i bio sam frustriran zbog toga. Izgubili smo u neizvesnoj završnici i moramo da se okrenemo narednim mečevima. Moramo da učimo iz ovakvih utakmica", zaključio je Vilijams.

Bez obaranja rekorda Evrolige po broju gledalaca

Rekord Evrolige po poseti gledalaca na jednoj utakmici nije oboren večeras u Kombank areni, pošto meč između košarkaša Crvene zvezde i Olimpijakosa posmatra 18.732 navijača.

Crveno-beli nisu uspeli da obore rekord uprkos velikom interesovanju gledalaca za duel dva kluba koji neguju bratske odnose i činjenice da su ulaznice za meč prodate za manje od tri sata nakon puštanja u prodaju.

Rekord drže košarkaši Partizana, koji su, takođe u Beogradskoj areni, na utakmici protiv Makabija 30.marta 2010. godine okupili 22.783 gledalaca.

Navijači Olimpijakosa sukobili se sa policijom ispred Arene

Veća grupa navijača Olimpijakosa sukobila se sa policijom ispred beogradske Kombank arene, uoči evroligaške utakmice sa Crvenom zvezdom.

U incidentu je učestvovalo oko 400 grčkih navijača, a prema nezvaničnim informacijama uhapšeno je oko 50, prenose beogradski mediji.

Tanjug, 07.11.2014