Crvena zvezda uz podršku navijača srušila Galatasaraj


BEOGRAD - Košarkaši Crvene zvezde pobedom su startovali u Evroligi savladavši večeras u Beogradu ekipu Galatasaraja sa 76:68 (17:20, 29:10, 17:18, 13:20), u utakmici 1. kola D grupe.

Meč je odigran u Kombank areni pred 16.834 gledalaca, a sudili su Antonio Konde (Španija), Panajotis Anastopulos (Grčka), Sefi Šeš (Izrael).

Crvena zvezda: Vilijams 15, Rebić, Dangubić 3, Mitrović 8, Lazić 1, Blažič 12, Kalinić 5, Marjanović 22, Tejić, Dženkins 4, Jović, Cirbes 6.

Galatasaraj: Micov 4, Erceg 17, Džavai 7, Gonlum 3, Vujukas, Pocijus 7, Aledmir 6, Aradori 11, Smit 6, Arojo 7, Guler, Arslan.

Mladost i talenat odneli su pobedu nad iskustvom i kvalitetom. Košarkaši Zvezde, najmlađi tim u Evroligi, ostvarili su podvig i trijumfom protiv Galatasaraja napravili odličan zalet ka plasmanu u TOP 16 fazu.

Nošeni fenomenalnom, na trenutke zaglušujućom podrškom navijača, crveno-beli su slomili otpor protivnika, koji je uoči meča važio za favorita na papiru.

Sjajnu partiju u pobedničkom timu pružio je Markus Vilijams, koji je već na otvaranju sezone u elitnom klupskom takmičenju pokazao da će biti izuzetno pojačanje Crvene zvezde.

Američki plejmejker majstorski je vodio ekipu, razigravao saigrače, pogađao trojke kada je bilo najpotrebnije i tako rušio sve nade gostiju da mogu da dođu do preokreta.

Odlučujuću prednost izabranici Dejana Radonjića stekli su u drugoj četvrtini (46:30) nakon izvanredne igre, kako u napadu, tako i u odbrani. Domaćin je znalački koristio visokog Bobana Marjanovića u reketu, koji je u prvom poluvremenu postigao 14 poena i to bez promašaja iz igre.

Pored gorostasnog centra, epizodnu, ali veoma bitnu ulogu odigrao je i Jaka Blažič, koji je sa 10 poena pokrenuo seriju Zvezde u drugoj deonici.

Galatasaraj je u dva navrata prilazio na ispod 10 poena razlike (52:43 i 74:65), ali bez prave igre i ideje da može da napravi preokret.

Naredni meč u Evroligi košarkaši Crvene zvezde odigraće sledećeg četvrtka na gostovanju protiv Neptunasa.


Tanjug/16.10.2014