Počinje SP za košarkašice, Srbija na startu sa Angolom

ISTANBUL - Ženska košarkaška reprezentacija Srbije danas protiv selekcije Angole počinje takmičenje na Svetskom prvenstvu u Turskoj na kojem će pokušati da dokaže da četvrto mesto sa Evropskog šampionata prošle godine nije bilo slučajnost.

Srpske košarkašice nalaze se u izuzetno teškoj grupi D, gde su osim Angole, dvostrukog uzastopnog prvaka Afrike, još olimpijski i svetski šampion, reprezentacija SAD, i trećepšlasirana u Aziji, selekcija Kine.

Koliko izabranicama selektorke Marine Maljković predstoji težak posao govori podatak da su od svih učesnika 17. svetske smotre kao 28. na FIBA rang listi bolje plasirane samo od Mozambika, koji zauzima 38. mesto.

Ipak, one se na obaziru na to i sa velikim optimizmom iščekuju duele sa kvalitetnim rivalima, rešene da od starta pokažu kako mogu do značajnog uspeha u Turskoj.
"Osećamo da pišemo istoriju, jer Srbija pod ovim imenom prvi put učestvuje na svetskom prvenstvu košarkašica. Svesni smo da je ovo poseban trenutak i daćemo sve od sebe da što bolje prođemo na šampionatu", rekla je Maljkovićeva uoči starta takmičenja.

Ona je ocenila da je samo učešće na planetarnom prvenstvu veliki uspeh i dodala da se nada da će ekipa nastaviti da dostojno predstavlja zemlju na velikim takmičenjima.
"Uvek insistiram na timu, na 12 sestara, borbenosti, što nam je donelo rezultat na Evropskom prvenstvu u Francuskoj i krasi nas poslednje tri godine. Idemo korak po korak, utakmicu po utakmicu, važno je da devojke uđu hrabro, bore se na svakom meču i ponosno predstavljaju svoju zemlju", poručila je Maljkovićeva.

Utakmica 1. kola D grupe prvenstva sveta između košarkašica Srbije i Angole igra se večeras u Istanbulu od 18.15 sati.

Tanjug