Srbija protiv SAD za senzaciju i titulu šampiona

MADRID – Košarkaši Srbije došli su na korak do ostvarenja sna na Svetskom prvenstvu, srebrnu medalju već su osigurali, a sada im preostaje da u finalu pokušaju da naprave senzaciju, savladaju SAD i postanu svetski šampioni.

Izabranici Aleksandra Đorđevića, u koje mnogi nisu verovali, a i pratili su ih pehovi sa povredama, zapušili su usta svim kritičarima i pokazali da je Srbija, uprkos svemu, ostala zemlja košarke.

Objektivno gledano, Amerikanci su svakako favoriti u sutrašnjem finalu u Madridu, ali niko ne može da oduzme srpskim košarkašima pravo na nadu u čudo.

Sa druge strane, s obzirom da od 2009. godine nacionalni tim nije osvojio medalju na velikom takmičenju, i sam plasman u finale SP i srebrno odličje predstavljaju ogroman uspeh za srpsku košarku.

Ni poslednje godine koje su u domaćoj košarci više obeležavali sukobi, incidenti i prepucavanja nisu uspele da obrišu glad za pobedama i ljubav ka igri pod koševima među košarkašima I navijačima.

Rezultat toga je i uspeh na šampionatu u Španiji, a finale protiv neprikosnovenih Amerikanaca predstavlja i neku vrstu nagrade za trud koji su prethodnih meseci uložili selektor Đorđević, njegov stručni štab I igrači.

Poslednji međusobni duel na SP Amerikanci i tadašnja selekcija Jugoslavije odigrali su 2002. godine u Indijanopolisu. Navijači u Srbiji i danas pamte to četvrtfinale u kojem su “plavi”, na čelu sa raspoloženim Milanom Gurovićem, eliminisali NBA zvezde, a kasnije došli I do pete, zasad poslednje, titule svetskog šampiona.

Sadašnju generaciju predvodi Miloš Teodosić koji bi u finalu trebalo da bude glavni adut Srbije, a na ovom šampionatu u Španiji pokazao je da igra zrelije nego ikad.
"Čast mi je što sam trener svim ovim momcima. Uradili smo veliku stvar, ali nije gotovo, imamo još jedan meč. Današnji dan ćemo iskoristiti za oporavak, da malo smirimo glavu. Imamo još veliko finale protiv SAD. Već smo razgovarali u svlačionici - mi hoćemo da igramo protiv Amerikanaca", rekao je selektor Đorđević novinarima u Madridu.

Srbija, kao naslednica bivše države, ima rekordnih pet titula svetskog šampiona, a Amerikanci imaju jedan trofej manje.

Sutrašnje finale Mundobasketa u Madridu između Srbije i SAD igra se od 21 sat.

Izvor; Tanjug