Srbija ubedljiva protiv Angole na turniru u Mursiji

Seniorska reprezentacija Srbije ostvarila je prvu pobedu na turniru u Mursiji. Posle vrlo dobre igre i časnog poraza od šampiona Evrope, selekcije Španije (66:79), izabranice selektorke Marine Maljković savladale su u okviru drugog kola selekciju Angole našeg prvog protivnika na Svetskom prvenstvu u Turskoj rezultatom 81:57 (29:13, 14:14, 15:13, 27:23).

Naše najbolje košarkašice su već posle nekoliko minuta duela slomile otpor prvaka Afrike i dominantnom igrom u većem delu susreta došle do ubedljive pobede. Treba napomenuti da u sastavu naše selekcije danas nisu bile kapiten Milica Dabović i Jovana Rad, a da Tamara Radočaj nije ulazila u igru.

Od samog starta košarkašice Srbije su imale punu kontrolu i dominirale u svim segmentima igre. Posle početnog ispitivanja snaga i rezultata 7:5 usledila je serija našeg tima od 14:0 koju su inicirale Jelena Milovanović i Nevena Jovanović - 21:5 (8. minut). Uspela je selekcija Angole da samo donekle uspostavi ravnotežu i smanji na 34:21 sredinom drugog perioda, ali su izabranice selektorke Marine Maljković u finišu prvog poluvremena došle do rekordnih 18 poena prednost – 41:23.

Protiv fizički i atletski superiorne selekcije Angole naše košarkašice su se sjajno nosile i u nastavku utakmice. Bile potpuno ravnopravne, čak i delimično bolje u skoku (25-23), ali zato su imale ogromnu prednost u asistencijama (18-8) i šutu pogotovo sa linije 6,75 (17-8). Iako, je selektorka Marina Maljković dosta menjala i kombinovala, probala brojne petorke i taktičke varijante, to se ni najmanje nije odrazilo na odnos snaga na terenu, a još manje na krajni rezultat koji je na kraju utakmice glasio – 81:57 za reprezentaciju Srbije.

"U odnosu na jučerašnju utakmicu, puno smo popravili procente šuta, ali i zadržali dobar skok što je bilo presudno da danas dođemo do pobede. Milica Dabović i Jovana Rad nisu bile u timu, dok Tamara Radočaj nije ulazila u igru. Kalkulisala je i selekcija Angole, igrala bez tri važne igračice, dok njihova prva zvezda plej Kamufal nije ni doputovala u Mursiju. Nisam previše zadovoljna onim što je svih 11 igračica prikazalo na današnjoj utakmici, predstoji nam još puno rada, a ako želimo da se sutra na pravi način suprotstavimo odličnoj selekciji Japana moramo da odigramo na mnogo višem nivou", istakla je Marina Maljković, selektorka reprezentacije Srbije.

SRBIJA: Radočaj, Čađo 10, Krnjić 10, Jovanović 10, Milovanović 15, Butulija, Ajduković 7, Vučurović 2, Marković 7, Mandić 6, Orozović 6, A. Dabović 8.
ANGOLA: Euzebio 5, Danijel 2, Gala 2, Fransisko 4, Eduardo 11, Afonso 3, Vijegas, Tomas 10, Golome 7, Mauricio 2, Manuel 9, Filipe 2.

U trećem kolu turnira u Mursiji reprezentacija Srbije u subotu od 17:00 časova igra protiv selekcije Japana.

Izvor; Kurir