Košarkašice pred nekoliko hiljada gledalaca izgubile u Mursiji od Španije

Ženska seniorska košarkaška reprezentacija Srbije poražena je na startu turnira u Mursiji od domaće selekcije Španije. U najjačoj proveri u dosadašnjem toku priprema za Svetsko prvenstvo u Turskoj, izabranice selektorke Marine Maljković pružile su, pogotovo u prvom poluvremenu, snažan otpor šampionu Evrope koji je do trijumfa stigao pre svega zahvaljujući boljoj igri u trećoj deonici kad je i stekao odlučujuću prednost: Španija - Srbija 79:66 (23:21, 19:15, 17:6, 20:24).

Srbija je odigrala odlično prvu četvrtinu koju je obeležila raspoložena Jovana Rad sa 10 poena. Imale su naše najbolje košarkašice u dva navrata i šest poena prednosti (5:11, 7:13), ali je prvi deo susreta ipak pripao selekciji Španije – 23:21. Šampionke Evrope su osetniju prednost stekle u finišu druge deonice kad su preko razigrane Albe Torens uspele da povedu sa 40:30. Međutim, u poslednja dva minuta prvog poluvremena srpske košarkašice su uspele da se konsoliduju i poenima Sare Krnjić i Dajane Butulije ponovo dođu do rezultatskog priključka – 42:36.

U nastavku utakmice reprezentativke Španije znatno su pojačale ritam, čvrstom odbranom kažnjavale su svaku grešku našeg tima i u najvećoj meri zaslugom snažne Astou Ndur povele pri kraju treće četvrtine sa 59:42. Iako je utakmica već tada bila odlučena naše najbolje košarkašice predvođene efikasnom Anom Dabović odigrale su veoma hrabro do samog kraja, uspele da dobiju poslednju četvrtinu i na terenu šampiona Evrope izborile se za veoma častan poraz – 79:66.

"Bila je ovo prva zvanična utakmica selekcije Španije posle osvajanja šampionske titule prošle godine u Francuskoj. Hala u Mursiji je bila puna, nekoliko hiljada navijača je došlo da pozdravi svoje zlatne devojke. Nismo se obrukale ni uplašile u duelu protiv najbolje selekcije u Evropi. Ono što me posebno raduje je odnos u uhvaćenim loptama koji je bio izjednačen – 39:39, dok smo bili daleko bolji u ofanzivnim skokovima 16:7. Bilo je i stvari koje nisu bile dobre u našoj igri, a koje ćemo već na jutarnjem treningu početi da ispravljamo. Tako da je ovo bila više nego korisna utakmica za nas. Španija nas je dobila na suvi kvalitet, imale su bolje procente šuta, daleko su manje promašivale što je bilo presudno. Mi nismo odustajale, igrale smo našu igru svih 40 minuta, što svakako treba da raduje. Sutra nas čeka meč sa selekcijom Angole, našim rivalom iz grupe na Svetskom prvenstvu. Biće to prilika da se što bolje upoznamo", istakla je Marina Maljković, selektorka reprezentacije Srbije.

ŠPANIJA: Nikols 5, Domingez 5, Torens 11, Uvinja 2, Palau 6, Ćargaji 13, Paskua 7, Kruz 9, Erera 2, Rodrigez 7, Ndur 12.

SRBIJA: Radočaj 10, Čađo 2, Krnjić 5, Jovanović 2, Milovanović 2, Butulija 7, Ajduković 5, Vučurović 2, M. Dabović 2, Rad 12, Orozović, A. Dabović 17.

U drugom kolu turnira u Mursiji reprezentacija Srbije u petak od 17:00 časova igra protiv selekcije Angole.

Izvor; Kurir