Košarkaši Srbije poraženi od Francuske

GRANADA - Košarkaška reprezentacija Srbije izgubila je danas u Granadi od selekcije selekcije Francuske sa 74:73 (20:21, 14:21, 26:20, 14:11), u 2. kolu A grupe prvenstva sveta u Španiji.

Izabranici selektora Aleksandra Đorđevića pretrpeli su prvi poraz na šampionatu, nakon što su u subotu pobedili Egipat (85:64), dok su "trikolori" zabeležili prvu pobedu posle startnog neuspeha protiv Brazila.

Narednu utakmicu Srbija igra sutra od 15.30 sati protiv Irana.

Današnji meč odigran je pred oko 3.000, a sudili su Serebuh (Italija), Vaskez (Portoriko) i Rižik (Ukrajina).

Srbija: Teodosić 5, Simonović 5, Jović 9, Bogdanović 12, Bjelica 11, Marković, Kalinić 7, Birčević, Krstić, Raduljica 21, Katić 2, Štimac 1.

Francuska: Ertel 4, Batum 11, Dio 15, Lovernj 19, Kaudi 3, Džekson 12, Furnije, Pijetrus, Gober 4, Dijao 3, Tili, Želabal 3.

Srpski košarkaši propustili su veliku priliku da sruše aktuelnog prvaka Evrope i zabeleže maksimalan učinak na startu šampionata.

Imali su vođstvo od 73:71, Francuzi su četiri sekunde pre kraja izjednačili rezultat, a potom je u dramatičnoj završnici odlučila sumnjiva odluka sudija za prekršaj Raduljice nad Lovernjom samo sekund pre zvuka sirene.

Francuski reprezentativac iskoristio je samo prvo slobodno bacanje, ali je to bilo dovoljno da njegov tim ostvari dragocen uspeh, jer Srbija više nije imala vremena da organizuje napad.

Srpski košarkaši odlično su otvorili meč, a kada su u drugoj četvrtini serijom 7-0 stekli osam poena viška (28:20) pobeda je bila na vidiku. Pritom, odbrana je funkcionisala veoma dobro, pa se na odmor otišlo sa plus šest (42:34).

Međutim, Francuzi su zaigrali agresivnije u nastavku, Lovernj , Dijao i Džekson vezanim poenima brzo su nadoknadili prednost rivala i od tada se uglavnom igralo koš za koš.

Uspeli su Francuzi da povedu (65::62), ali je Srbija ponovo napravila seriju 7-0 (69:65) za korak do trijumfa, međutim, usledilo je nekoliko grešaka u napadu, što su "trikolori" umeli da iskoriste.

Raduljica je u finišu doneo novo vođstvo (73:71), ali su nakon izjednačenja Francuza arbitri dosudili prekršaj srpskog centra nad Lovernjom sekund pre kraja i to je presudilo.

U ostalim mečevima 2. kola A grupe od 18 sati igraju Brazil i Iran, a od 22 sata Španija i Egipat.

Đorđević: Želimo da nas poštuju na parketu

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Aleksandar ocenio je posle poraza od Francuske da njegovi izabranici nisu imali odgovor za protivničke šuteve za tri poena.
"Oba tima svim srcem su želela pobedu, naravno, ja sam protivniku čestitao, međutim, svaka loša odluka bila je protiv nas. Imamo vatru u srcu, ali želimo da nas poštuju na parketu, jer igramo najpošteniju moguću košarku. Ne znam da li je bio faul u poslednjem napadu Francuske, ali sam siguran da je bio faul na Bogdanoviću. Moram još jednom da pogledam snimak, ali mislim da sam u pravu. On je naš igrač za završnice, to mu je posao i svi mu verujemo u tim trenucima. ", rekao je Đorđević za sajt Košarkaškog saveza Srbije.

On smatra da nacionalni tim nije mogao da pronađe odgovor na protivničke šuteve za tri poena.
"Čestitam igračima, bili su spremni da pobede Francuze. Mi ne zavisimo od jednog ili dva igrača, igramo jaku odbranu i na to sam ponosan. Promašili smo neke otvorene šuteve, verovatno ćemo to pogađati u narednim utakmicama. Čeka nas sutra važna utakmica u grupi, protiv Irana, a zatim još važnija protiv Brazila. Igračima je najteže, moramo što pre da ih vratimo. Osmeh na lice, vatra u srcu i mir u glavi, to je ono što nam sada najviše treba", zaključio je Đorđević.

Izvor; Tanjug