Kadeti Srbije bez plasmana u polufinale EP

RIGA - Kadetska košarkaška reprezentacija Srbije nije uspela da se plasia u polufinale prvenstva Evrope u Letoniji pošto je večeras u četvrtfinalnoj utakmici izgubila od selekcije Španije sa 78:64 (19:10, 10:27, 29:9, 18:18).

Izabranici selektora Vladimira Đokića, koji su do četvrtfinala ostvarili šest uverljivih pobeda, podbacili su u najvažnijem meču šampionata.

Slabo su počeli utakmicu, ali su uspeli brzo da konsoliduju redove i do poluvremena preokrenu rezultat.

Međutim, usledio je veliki pad u kobnoj trećoj deonici, posle čega više nije bilo povratka, pa su Španci zasluženo izborili prolaz među četiri najbolja tima.
"Teško je naći reči koje bi objasnile katastrofalan pad i igru u trećoj četvrtini koja je, ispostavilo se, bila presudna. Preuzimam apsolutnu krivicu i odgovornost za ovaj poraz koji zaista nismo očekivali. Stručni štab i ja očigledno nismo dobro motivisali igrače i psihološki ih pripremili na pravi način", izjavio je Đokić za sajt Košarkaskog saveza Srbije.

On je istakao da je, uprkos neočekivanom porazu, srpski tim kvalitetniji od španskog.
"Bez obzira što su Španci odigrali najbolju, a mi najlošiju utakmicu na turniru, i dalje tvrdim da smo kvalitetniji od njih i da bi ih u sledećih deset mečeva svaki put pobedili. Počeli smo loše, ali smo uspeli da preuzmemo kontrolu i do kraja prvog poluvremena imamo gotovo sve u našim rukama. Međutim, u trećoj četvrtini primili smo čak 29 poena, što je nedopustivo. Ne smemo da klonemo duhom, moramo da dignemo glave, dobijemo sledeće dve utakmice i izborimo se za peto mesto", zaključio je Đokić.

Bolji od ostalih u timu srpskih kadeta bili su Aranitović sa 32 i Radanov sa 11 poena, dok su Špance do trijumfa predvodili Figueras sa 17, Esteban sa 16 i Martinez i Salvador sa po 14.

U borbi za plasman od 5. do 8. mesta reprezentacija Srbije će u petak igrati protiv Nemačke, koja je u četvrtfinalu poražena od Letonije (53:39).


Tanjug/28.08.2014