Srbija lako protiv Argentine do finala

BEOGRAD - Košarkaši Srbije plasirali su se u finale turnira Trofej Beograda, pošto su u polufinalu u Areni savladali Argentinu sa 82:67 (26:14, 20:18, 24:19, 12:16).

Utakmica je odigrana u Beogradskoj areni pred 12.345 gledalaca, a sudili su Mogulkoc, Glišić i Nikolić.

SRBIJA: Micov 4, Milisavljević, Bogdanović 8, Bjelica 7, Marković 5, Kalinić 4, Krstić, Raduljica 15, Katić 7, Štimac 3, Simonović 3, Mitrović 6, Birčević 13, Jović 10.

ARGENTINA: Skola 15, Galizi 2, Mata 9, Kampazo 5, Priđoni 5, Laprovitola 4, Gutijerez, Delija 1, Erman 10, Noćioni 13, Bortolin, Zafar 3.

Posle osvajanja turnira u Pou i pobede na evropskim prvakom Francuskom (79:69) srpski košarkaši savladali su još jednog jakog protivnika.

Izabranici Aleksandra Đorđevića pružili su odličnu partiju, sa dosta trčanja, igre u tranziciji i požrtvovanja kako u napadu tako i u odbrani. Pokazali su da, uprkos problemima sa povredama i brojnim otkazima, u dobroj formi dočekuju Svetsko prvenstvo u Španiji, koje počinje za dve nedelje.

Bez velikih padova u igri i gubitka koncentracije, nadigrali su Argentince u svim segmentima igre i na trenutke egzibicionim potezima ulepšali Đorđevićev debi na klupi orlova u rodnom gradu.

Osim tijumfa protiv "gaučosa", mogućeg protivnika Srbije u eliminacionoj fazi predstojećog Mundobasketa, raduje i timska igra reprezentacije u kojoj igrači sa klupe daju jednak doprinos kao starteri i sa dosta samopouzdanja napadaju koš rivala.

Pitanje pobednika rešeno je posle prvih 20 minuta kada je srpski tim furioznom igrom krajem prve i početkom druge četvrtine došao do ubedljive prednosti (43:22), koju su čuvali do samog kraja.

U timu Srbije u igru nije ulazio nedovoljno oporavljeni kapiten Nenad Krstić, dok su Miloš Teodosić i Nemanja Nedović meč posmatrali u civilu.

Uoči utakmice generalni sekretar KS S Andrija Kleut čestitao je Stefanu Markoviću jubilej i uručio mu uramljeni dres Srbije sa brojom 100.

Srbija će u finalu Trofeja Beograda igrati protiv selekcije Turske, koja je ranije danas savladala Portoriko sa 77:66.


Đorđević: Odbrana i timska igra naši aduti na SP

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Aleksandar Đorđević rekao je posle pobede nad Argentinom da će agresivna odbrana i timska igra biti glavno oružje ekipe na Svetskom prvenstvu u Španiji.
"Pristup igri, koji polazi iz odbrane je naše najjace oružje koje moramo, ne da dovedemo do perfekcije, već da težimo ka tome. Od početka smo dobro ušli u meč, odgvorili snažnom i timskom košarkom, što je rezultiralo vetrom u leđa koji nas je vodio do kraja utakmice", rekao je Đorđević na konferenciji za medije.

Đorđević je dodao da mu se ne sviđa veliki broj grešaka i da će na tome raditi do početka SP.
"Bilo je i grešaka, ima par stvari koje moramo da popravimo, pojedinci moraju da se uklope u sistem igre, bez individualnih akcija. Donekle ih razumem, jer svako traži najbolju partiju. Moramo da spustimo zahteve i ne težimo perfektnu utakmicu. To će doći kada bude bilo potrebno, sada je važno da kroz igru u odbrani i za tim pronađu svoje mesto u timu. Na taj način tim ide napred", rekao je Đorđević.

Selektor je objasnio da zbog čega nije u igru uvodio kapitena Nenada Krstića.
"Krstić je u Beogradu odradio sa nama par treninga i moramo da budemo pažljivi s njim. Ovo danas nije bila utakmica za njega zbog snage brzine protivnika i u ovom trenutku on nije u formi za ovakav tempo košarke", rekao je Đorđević.

Košarkaš Srbije Stefan Jović je pohvalio publiku, "koja je uvek bila uz reprezentaciju".
"Još sam pod euforijom, bila je sjajna atmosfera. Od početka smo preuzeli kontroli, imali više asistencija, svi igrači daju maksimum i krasi nas sjajna atmosfera. Napravili smo dobar posao i u Francuskoj i Italiji, dostigli smo nivo koji želimo, ali i dalje postoje oscilacije u igri igreške, koje moramo da svedemo na najmanu meru", rekao je Jović.


Tanjug