Poraz košarkaša Crvene zvezde od Budiveljnika

KAUNAS - Košarkaši Crvene zvezde izgubili su večeras u Kaunasu od ekipe Budiveljnika iz Kijeva sa 82:79 (22:16, 19:23, 25:19, 16:21), u prvoj utakmici četvrtfinala Evrokupa.

Crveno-beli su pretrpeli "podnošljiv" poraz pred revanš sledeće nedelje u Beogradu, nakon što su najvećim delom susreta igrali ravnopravno sa ukrajinskim predstavnikom.

U samoj završnici mogli su i do pobede, ali nisu iskoristili poslednji napad.

Nakon svega što se dešavalo na neutralnom terenu u Litvaniji izabranici Dejana Radonjića trebalo bi da budu zadovoljni, iako ostaje žal zbog promašaja Dženkinsa u samom finišu utakmice.

Lopta nije htela kroz obruč i na vidiku je bio remi 79:79, ali je dve sekunde pre zvuka sirene Strelnijeks iskoristio slobodna bacanja za plus tri Budiveljnika, nakon što je prethodno fauliran pri pokušaju da pogodi trojku.

Prvo poluvreme Crvena zvezda je završila sa minus dva (41:39), a u tom periodu briljirao je Raško Katić ubacivši čak 16 poena.

Gosti su u nastavku utakmice znatno popustili i ponajviše sopstvenim greškama dozvolili Ukrajincima da se rezultatski "odlepe". Činilo se u tim trenucima da će Budiveljnik obezbediti značajnu zalihu za revanš, međutim, crveno-beli su postepeno hvatali ritam i uspostavili ravnotežu pod obručima, a u završnici zapretili i preokretom.

Ukrajinci su ipak uspeli da iskontrolišu meč i na kraju slave, ali tri poena prednosti svakako ne bi trebalo da budu nedostižni za srpski tim, koji će u revanšu imati ogromnu pomoć vernih navijača.

Najbolji u Crvenoj zvezdi bili su Katić sa 20 i Nelson sa 16 poena, dok su domaćina do pobede predvodili Strelnijeks sa 20, Ejhern sa 16 i Samers sa 13.

Budiveljnik je ugostio Crvenu zvezdu na neutralonm terenu u Kaunasu zbog nestabilne političke situacije u Ukrajini.

Revanš utakmica na programu je 26. marta u Beogradu.

U ostalim četvrtfinalnim mečevima Evrokupa sutra igraju Ankara - Uniks Kazanj, Valensija - Alba Berlin i Hapoel Jerusalim - Nižnji Novgorod.

Tanjug, 18.03.2014