Zvezda sa drugog mesta u osminu finala Evrokupa

BEOGRAD - Košarkaši Crvene zvezde izgubili su večeras u Beogradu od ekipe ruskog Nižnjeg Novgoroda sa 78:74 (23:16, 17:25, 15:17, 23:16) u poslednjem 6. kolu druge faze Evrokupa, pa su takmičenje završili kao drugoplasirani u L grupi.

Crveno-beli će u osmini finala igrati sa pobednikom grupe P, litvanskim Lijetuvos Ritasom, dok se prvoplasirani Nižnji Novgorod sastaje sa Bešiktašom ili Saragosom.

Izabranici Dejana Radonjića nisu ispunili očekivanja vernih navijača u Pioniru. Odigrali su loše, posebno na startu i u završnici susreta, pa će u eliminacionoj fazi Evrokupa odmeriti snage sa veoma jakim protivnikom iz Litvanije, koji je prvo mesto obezbedio trijumfom kod kuće nad zagrebačkom Cedevitom.

Crvena zvezda je tako još jednom poražena od Nižnjeg Novgoroda, koji je prvi meč kod kuće dobio rezultatom 86:75. Ruski tim je ponovo slavio potpuno zasluženo, igrajući borbenije, preciznije i taktički mnogo mudrije.

Gosti su dobro otvorili utakmicu i već na početku najavili da neće dozvoliti crveno-belima da im se revanširaju za jedini poraz u Top 32. Nisu gubili glavu ni kada je domaćin uzvratio u drugoj četvrtini, a kvalitet su potvrdili u četvrtoj deonici meča.

Kada je Crvena zvezda u posleđi period ušla sa tri poena prednosti (58:55) činilo se može do željenog uspeha za prvo mesto u grupi. Od toga, međutim, nije bilo ništa, jer su njeni košarkaši u odsudnim trenucima bili loši u bodbrani, a neprecizni u napadu, pa je Antonov u poslednjem minutu kaznio sve greške domaćina i obezbedio svom timu zasluženu pobedu.

U neubedljivom sastavu Crvene zvezde najefikasniji su bili Dženkins sa 25, Nelson sa 19 i Marjanović sa devet poena, dok su Ruse do trijumfa predvodili Antonov sa 20 i Brezec i Ročesti sa po 14.

Prvi meč osmine finala Evrokupa između Crvene zvezde i Lijetuvos Ritasa na programu je 4. marta u Beogradu, a revanš je 12. marta u Vilnjusu.