Ukrajina odložila plasman Srbije u četvrtfinale


LJUBLJANA - Košarkaška reprezentacija Srbije izgubila je večeras od Ukrajine sa 82:75 (18:21, 23:19, 22:14, 19:21) u drugom kolu E grupe Evropskog prventsva u Sloveniji.

Srpski košarkaši nisu uspeli da u meču sa selekcijom Ukrajine ostvare trijumf i potvrde plasman u četvrtfinale šampionata.

Utakmica je odigrana u hali Stožice pred 4.230 gledalaca, a sudili su Hristos Hristodulu (Grčka), Sreten Radović (Hrvatska) i Kris Dods (Škotska).

SRBIJA: Nedović 3, Nemanja Krstić, Micić 6, Bogdanović 15, Bjelica 22, Marković, Kalinić 3, Gagić 2, Nenad Krstić 17, Anđušić, Katić 7, Štimac.

UKRAJINA: Pustozvonov 2, Džeter 20, Mišula 6, Glijebov, Gladir 7, Lipovij 9, Natjažko 9, Zabirčenko, Kornijenko 21, Zajcev, Pustovij, Kravcov.

Izabranici selektora Dušana Ivkovića pretrpeli su treći poraz na šampionatu, ponajviše zbog čestih oscilacija u igri, ali i dvocifrenog broja izgubljenih lopti (11) i velikog broja promašenih slobodnih bacanja (24:12).

Ispostavilo se da loše izdanje iz meča sa Belgijom nije bila samo prolazna stvar, što su raspucani Ukrajinci iskoristili i zasluženo došli do pobede.

Ništa nije polazilo za rukom srpskim košarkašima, veći deo meča bili su u rezultatskom zaostatku, u napadu su delovalo bezidejno, dok je odbrana bila mlaka protiv ekipe koju je Letonija pre dva dana deklasirala sa 85:51.

Kao posledica takve igre, Ukrajinci su 27. minutu serijom 14:2 došli do plus 11 (55:44). Uprkos bledoj igri "orlovi" su u poslednjoj četvrtini nekoliko puta nagovestili da bi mogli da naprave preokret.

Dva minuta pre kraja meča bio je "samo" 72:67 za protivnika, ali sve nade srpkih navijača srušio je fenomenalni Džeter i sa sedam uzastopnih poena definitivno rešio pitanje pobednika.

Reprezentacija Srbija u nedelju od 21 sat, u poslednjem kolu druge faze takmičenja, igra protiv Francuske.

Ivković: Želja je postojala, ali ne i reakcija


Selektor košarkaške repetentacije Srbije Dušan Ivković izjavio je večeras da je selekcija Ukrajine sasvim zasluženo došla do pobede (82:75).

"Bili su apsolutno bolji, čestitam im na istrajnosti, samopouzdanju i povratku posle debakla koji su doživeli na prošloj utakmici. Bez obzira na svu pozornost, znajući da su imali tri uzastopne pobede, taj rezultat nama nije pomogao. Ušli smo u kontraritam, dozvolili im lake poene i odigrali slabu utakmicu. Nedopustivo je da na Evropskom prvenstvu imamo veliki broj igrača bez učinka. Želja je postojala, ali ne i reakcija, a ona bi trebalo da krasi ovaj tim", rekao je Ivković za sajt KŠ.

On je dodao da ekipa nije bile mentalno spremna za ovaj meč o čemu svedoči 12 promašenih slobodnih bacanja i veliki broj izgubljenih lopti.

"Ono što je loše je da drugu uzastopnu utakmicu igramo slabo i to protiv timova koji nisu ostavili neki veliki utisak. U pripremnom periodu smo protiv njih ostvarili ubedljive pobede", rekao je Ivkocih.

Srpski selektor smatra da je trening, komunikacaja i vera u sopstevene mogućnosti najbolje rešenje za izlazak iz krize.
"Izanilizarli smo svoje greške, ukazali na njih. Igrači su održali sastanak između sebe, ali ono što brine je da tim koji igra dva meseca zajedno ne sme nikoga da potceni. Imam utisak da nedovoljna mentalna i duševna pripremljenost igrače dovodi u situaciju da u nedostatku iskustva potpuno gube samopouzdanje. I dalje sam veliki optimista i što se tima i rada sa igračima tiče. Veliko mi je zadovoljstvo da radim, ali sigurno je da iz ovog poraza moramo da izvučemo pouke", zaključio je Ivković.


Izvor; Tanjug