Nagradno takmičenje na Vikipediji na srpskom jeziku

BEOGRAD - Vikimedija Srbije organizuje drugo po redu nagradno takmičenje na Vikipediji na srpskom jeziku u pisanju novih članaka i dopunjavanju postojećih o zemljama Istočne i Centralne Evrope, ali i o svim temama vezanim za te zemlje.

Takmičenje počinje danas, 21. marta i trajaće do 21. aprila.

"CEE proleće" je međunarodno takmičenje u uređivanju članaka, koje ima za cilj da poboljša saradnju između različitih jezičkih verzija na Vikipediji, kao i da pomogne uređivačima iz ovog regiona da saznaju više i povećaju pokrivenost relevantnih tema iz država učesnica na Vikipediji na različitim jezicima.

Takmičenje organizuju dobrovoljci iz iz Viki zajednice u različitim zemljama regiona i ograncima Vikimedije, navodi se u saopštenju.

U pisanju i dopunjavanju članaka mogu da učestvuju svi registrovani korisnici Vikipedije.

Takmičari imaju slobodu u izboru tema o kojima će pisati (na primer, poljska kuhinja, geografija Mađarske, rumunski rečni sistem, planine u Bugarskoj, ukrajinska poljoprivreda, ruska istorija....).

Svi članci treba da budu napisani u skladu sa politikama i smernicama Vikipedije, što između ostalog podrazumeva korišćenje enciklopedijskog stila pisanja i navođenje izvora.

Žiri Vikipedije na srpskom jeziku, koji će činiti tri urednika Vikipedije izabrana od strane Vikimedije Srbije, odabraće sistemom bodovanja tri najbolja članka, a njihovi autori osvojiće vredne nagrade.

Pobednik će osvojiti digitalni fotoaparat, drugonagrađeni tablet uređaj, dok je treća nagrada ranac za laptop.

Prijave su otvorene sve vreme dok traje takmičenje.

Vikimedija Srbije u narednom periodu organizuje i niz drugih aktivnosti vezanih za podršku razvoja Vikipedije na srpskom jeziku i drugih projekata slobodnog sadržaja poput Svetskog dana pantomime na Vikipediji .

Takođe, "Viki-šator" biće organizovan na "Vitez festu", 23. i 24. aprila, na Beogradskoj tvrđavi. Tokom dva dana trajanja festivala svi posetioci će moći da se oprobaju u pisanju članaka na Vikipediji.

"Viki voli Zemlju je veliko međunarodno takmičenje u prikupljanju slobodnih fotografija zaštićenih prirodnih dobara.

Realizuje se u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije i Turističkom organizacijom Srbije.

Takmičenje će trajati od 1. do 31. maja, nakon čega će biti održane izložbe u TOS-u, na džez festivalu „Nišvil" i još jednom gradu odakle će stići pobednička fotografija.

Polovinom maja biće održana dvodnevna konferencija urednika Vikipedije - "Viki Lajv".

Tanjug