Srbija dobila prvi superkompjuter!

Prvi superkompjuter nalazi se na Institutu za fiziku. Ima ukupno 2.500 procesora najnovije generacije organizovanih u 220 nodova različite namene, sa preko četiri terabajta RAM-a, 106 Tesla grafičkih kartica i ukupnom procesorskom snagom od preko 110 teraflopsa

Na Institutu za fiziku danas je pušteno u rad superračunarsko postrojenje HP Paradox IV, čija instalacija omogućava višestruko povećanje resursa i računarske snage raspoložive istraživačima, kao i povećanje njihove međunarodne kompetitivnosti, kako u istraživanju, tako i u razvoju.


HP Paradox IV je postrojenje integrisano u sve regionalne i pan-evropske superračunarske infrastrukture, a ovom instalacijom laboratorija na Institutu za fiziku postaje vodeća u jugoistočnoj Evropi, imajući u vidu da je opremljena postrojenjem računara visokih performansi najnovije generacije.

Superračunarski klaster predstavlja integrisano, vodom hlađeno postrojenje, sa ukupno 2.500 procesora najnovije generacije organizovanih u 220 nodova različite namene, sa preko četiri terabajta RAM-a, 106 Tesla grafičkih kartica i ukupnom procesorskom snagom od preko 110 teraflopsa.


Klaster je ujedno i postrojenje za masivno skladištenje digitalnih podataka sa ukupnim kapacitetom od 200 terabajta.

Prema rečima direktora kompanije HP Miloša Đurkovića, ovo je istorijski trenutak za srpsku nauku jer nabavkom super kompjutera Srbija stupa na svetsku mapu zemalja sa ovim tehnologijama.

Primena ovih računara je velika ne samo u nauci nego i u privredi, za dalji razvoj istraživanja i napredak, rekao je on i dodao da Srbija sada ima šanse da postane regionalni centar u superkompjutingu.


Osnovna ideja ovog projekta je brži razvoj superračunarstva u Srbiji i regionu.

Korisnici iz akademske zajednice Srbije mogu pristupiti Paradoxu IV kroz Nacionalnu Grid infrastrukturu Aegis, a korićenjem superračunarske mreže pristup imaju i istraživači širom Evrope.

Instalacija Paradox-a omogućava višestruko povećanje resursa i računarske snage raspoložive istraživačima i na ključan način povećava njihovu međunarodnu kompetitivnost, kako u istraživanju, tako i u razvoju.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs )