Cizkejk sa borovnicama


Sastojci:

Testo:

♦ 150 g brašna
♦ 1 kašika kakaoa
♦ 110 g maslaca
♦ 50 g šećera

Fil:
♦ 4 jajeta
♦ 200 g šećera
♦ 1 kg svežeg kremastog sira
♦ 3 kašike gustina
♦ 80 g maslaca
♦ sok i rendana korica jednog limuna
♦ 2 kašike marmelade od kajsija
♦ 400 g svežih borovnica
♦ šećer u prahu

Priprema:
Za testo izmešti brašno s kakaom i šećerom. Dodati na listiće naseckan maslac pa prstima napraviti zrnastu smesu i mešati je rukama dok ne postane kompaktna, pa je oblikovati u loptu, uviti folijom i ostaviti 30 minuta da odstoji u frižideru. Za to vreme pripremiti kalup od 25 cm, podmazati ga maslacem i obložiti papirom za pečenje. Rernu zagrejati na 200 stepeni. Testo razvući valjkom i njime prekriti dno kalupa pa ga izbockati viljuškom.

Za fil penasto umutiti jaja sa šećerom. Dodati svež sir, gustin i istopljen i malo prohlađen maslac. Dodati sok i narendanu koricu dobro opranog limuna, pa sve dobro izmešati.

Smesom preliti testo i peći u zagrejanoj rerni sat vremena. Ako je potrebno, kolač prekriti aluminijumskom folijom kako površina ne bi previše potamnela. Gotov kolač ohladiti, zatim ga izvaditi iz kalupa i staviti na tacnu za torte. Marmeladu rastopiti u manjoj posudi s dve kašike vode, pa time premazati kolač. Na kraju oprati borovnice pa ih obilato naređati preko kolača i posuti šećerom u prahu.