Kolac od kestena


Za 4 osobe;

Za kore:
3 kašike meda,
1 kašika kakao praha,
600 g brašna
kašičica sode bikarbone
250 g šećera,
80 g putera,
2 jaja,
5 kašika mleka,

Za krem:
600 ml mleka,
2 kesice pudinga od vanile,
2 kašike šećera,
150 g putera,
150 g šećera u prahu,
250 g kesten-pirea
kašika-dve ruma

Za glazuru:
150 g čokolade i
50 ml slatke pavlake

Priprema;
Penasto umutite puter sa šećerom, dodajte jaja, mleko, med i kakao u prahu, snažno promešajte i sve zajedno kuvajte na pari, uz stalno mešanje, da dobijete homogenu smesu. Malo ohladite, pa dodajte mešavinu brašna i sode bikarbone i snažno mesite. Dobijeno testo podelite na četiri dela, svaki istanjite na brašnom posutoj radnoj površini, jedan po jedan premestite u podmazan četvrtast pleh, izbockajte viljuškom i pecite po 20 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Svaku pečenu koru ohladite i pažljivo preručite na radnu površinu.
Posebno skuvajte 400 ml mleka, a u preostalih 200 ml mleka rastopite puding iz kesice. Kada mleko proključa dodajte rastvoreni puding i mešajte da se zgusne. Skuvani puding ostavite da se ohladi, a za to vreme penasto umutite puter i šećer u prahu, dodajte kesten-pire i sve zajedno pomešajte sa ohlađenim pudingom. Ovako dobijen krem podelite na tri dela i filujte ohlađene kore.
Preko složenog kolača sipajte glazuru od čokolade koju ste rastopili na umerenoj temperaturi, pa u nju umešali slatku pavlaku. Kolač isecite na kocke i do serviranja čuvajte u frižideru.