Vladeta Desnica


Vladan Desnica rodjen je u Zadru 17.septembra 1905.god. u porodici uglednog advokata dr Uroša Desnice. Djed Vladana Desnice, Vladimir Desnica bio je veoma ugledan čovjek, veleposjednik i predsjednik opštine u Obrovcu. Da je pisac Vladan Desnica bio potomak slavnih predaka svjedoči i činjenica da je njegov djed Vladimir 30 godina stajao na čelu obrovačke opštine, bio član Carevinskog vijeća u Beču, vitez Reda Franje Josifa jednom riječju ugledna ličnost svoga vremena. Veoma se zalagao za srpski narod u Dalmaciji. U političkom životu toga vremena učestvovao je i otac Vladana Desnice, dr Uroš Desnica koji je sastavio tekst Zadarske rezolucije. S druge strane Vladan Desnica bio je povezan sa čuvenom porodicom Janković. Olga Janković, kći grofa Ilije Jankovića bila je baka književnika Vladana Desnice po očevoj lozi. Majka Vladana Desnice, Fani, rođena Luković rodila se u bokeljskom gradiću Prčnju i rođaka je poznatog bokeljskog istoričara don Nika Lukovića.

To su kratki podaci o porodici iz koje je poticao književnik Vladan Desnica.

Osnovnu školu Vladan Desnica je učio u Zadru sa srpsko-hrvatskim kao nastavnim jezikom. Dvije godine Prvog svjetskog rata proveo je u Grčkoj, gdje mu se otac sklonio s porodicom. Gimnaziju je počeo da pohađa u Zadru, a kad je taj grad pripao Italiji, nastavlja gimnaziju u Splitu i Šibeniku. Maturirao je u Šibeniku 1924.godine u klasičnom odjeljenju tamošnje gimnazije. Pravne nauke studirao je u Zagrebu i Parizu. Diplomirao je 1930.godine u Zagrebu. U Parizu je slušao predavanja iz filozofije, pa je tako zadovoljavao svoja interesovanja za filozofske teme, koje će kod njega biti prisutne tokom cijelog života. Poslije završenih pravnih nauka zaposlio se u Državnom pravobranilaštvu u Splitu, gdje je ostao do početka rata.Godine 1941. italijanske okupacione vlasti odvele su ga u Zadar za prevodioca na usaglašavanju zakonskih propisa. Iz Zadra se sklonio 1943. u Islam Grčki, a odatle prešao na oslobođenu teritoriju 1944.,i sa ZAVNOH-om došao u Zagreb 1945.godine.U Zagrebu radi o pravnom odjeljenju Ministarstva finansija dn 1950., a od tada bio je profesionalni pisac sve do smrti. Umro je u Zagrebu 4.marta, a sahrnjen u porodičnoj grobnici u Islamu Grčkom.

Književnošću i muzikom Vladan Desnica se počeo baviti još u gimnazijskim danima. Studiozno je čitao domaće pisce, ali i francuske, italijanske, ruske, grčke i rimske. Od domaćih pisaca najviše je cijenio Lazu K. Lazarevića kao harmoničnog pripovjedača. Veoma je cijenio Njegoša i njegovo djelo "Luča mikrokozma". Napisao je esej o Dositeju Obradoviću ističući pjesničke i lične crte vellikog srpskog putnika i radoznalica.

Od stranih pisaca izuzetno je poštovao Stendala i Flobera. Za Tolstoja je govorio da je pisac koji unosi život u svoja djela. Desnica je cijenio i Turgenjeva zbog toga što je nalazio kod ovog pisca blizinu stvarnom životu i zbog harmonične kompozicije njegovih dijela.

O ocu italijanske književnosti, Danteu, Desnica je skicirao esej, koji, na žalost, nije dovršen.

Već u gimnaziji upoznao je dijela važnijih grčkih i rimskih pisaca, pa se nekima od njih vraćao cijeloga života. Izuzetno je volio Eshilovog "Okovanog Prometeja". Desnica je čitao filozofska djela, dolazio na diskusije filozofskog društva u Zagrebu,htio je da bude u stalnom i živom kontaktu sa vitalnim idejama koje pokreću čovjekovu težnju da kuca na sva vrata svijeta kako bi se približio ljepoti, istini i suštini.

Vladan Desnica imao je široko obrazovanje: pored poznavanja književnosti, filozofije, estetičkih teorija, znao je italijanski, francuski, ruski, a služio se latinskim i grčkim jezikom. Bio je bez sumnje jedan od najkompletnijih intelektualaca svog vremena.

Najpoznatija su mu djela: roman "Zimsko ljetovanje" (1950) u Zagrebu; zbirka pripovjedaka: "Olupine na suncu" (1952) u Zagrebu; filmski scenario "Koncert" (1954) u Zagrebu; zbirka pripovjedaka "Proljeće u Bodrovcu" (1955), objavljena u Beogradu; zbirka pjesama "Slijepac na žalu" (1956) u Zagrebu; roman "Proljeća Ivana Galeba" (1957) u Sarajevu; zbirka pripovjedaka "Fratar sa zelenom bradom" (1959) u Zagrebu; "Izbor pripovjedaka" (1966) u Zagrebu.

Sopstvenu porodicu Vladan Desnica zasniva 28.aprila 1934.godine brakom sa Ksenijom Carić. Iz toga braka imao je kćer Olgu rođenu 1936.,kćer Jelenu rođenu 1937.,kćer Nataliju rođenu 1941. i sina Uroša rođenog 1944.godine.

Vladan Desnica nije bio samo književnik koji je stvarao izuzetna djela, on je bio mnogo više od toga - sjajan poznavalac života i životnih istina i veoma sposoban da sve to utka u svoja djela.

znanje.org